Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.07.20
2205 2 Печатать

На виплати допомоги ФОПам виділено набагато більше коштів, ніж подано заяв

Про використання коштів із фонду для боротьби з наслідками Covid-19 розповів заступник Міністра фінансів Романа Єрмоличева в інтерв’ю для видання «Главком».

Яка сума і на які цілі вже використана із фонду для боротьби з наслідками Covid-19?

Фонд був створений насамперед для фінансування додаткових видатків на охорону здоров'я та соціальних видатків, безпосередньо пов'язаних із епідемією COVID-19. Від початку у фонд закладалося 64,7 млрд грн. (63,4 млрд грн. зі змінами, ухваленими законами України). Уряд уже прийняв рішення про розподіл цих коштів фонду за пріоритетними напрямами.

Насамперед близько 3 млрд виділено Міністерству охорони здоров’я, фінансування фонду з безробіття – близько 9 млрд, з яких 4,7 млрд виділено на допомогу з часткового безробіття. Ще 1,7 млрд виділено Мінсоцполітики для ФОП, які не можуть працювати через карантинні обмеження і мають дітей віком до 10 років. Вони мають право на грошову допомогу у розмірі прожиткового мінімуму на кожну дитину. Якщо бізнес не працює, підприємці мають можливість отримати додаткові кошти на виплату зарплат співробітників. 2,7 млрд виділено для системи МВС. Це доплати для військовослужбовців, поліцейських та відповідним категоріям, які забезпечують життєдіяльність населення, медикам, які працюють у закладах охорони здоров’я МВС.

Окрім того, 35 млрд піде на реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг.

Поясніть логіку виділення коштів з фонду боротьби проти коронавірусу на будівництво доріг?

З одного боку, фонд справді створювався для підтримки лікарень, закупівлі ліків тощо. З іншого боку, маємо підтримувати не лише соціальну, але й економічну складову. Для цього необхідно будівництво чи модернізація інфраструктури. Інвестування у дорожню сферу означає залучення додаткової робочої сили, тобто створення робочих місць. Отже, будуть відбуватись відповідні сплати ЄСВ, від якого залежать, зокрема, надходження до Пенсійного фонду, фонду безробіття і соцстраху.

А іншого джерела коштів для будівництва доріг не було? Тільки цей фонд?

Треба розуміти, що бюджет уже затверджено, і за його обсяги ми не можемо виходити. Так, на будівництво доріг вже були закладені кошти, але Уряд і Президент ухвалили рішення про необхідність додаткової стимуляції економіки в умовах пандемії коронавірусу, зокрема, шляхом капіталовкладення в дороги. Саме тому цей напрямок врахований при формуванні Фонду.

Ще одна причина ‒ вибірка коштів з коронавірусного фонду відбувається із затримками. Наприклад, 1,7 млрд гривень, виділених на дітей для батьків у статусі ФОП (фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку), фактично виплачені 0,5 млрд гривень. Здавалося б: усі вони мали би подавати заяви в органи соцзахисту й отримати допомогу. Але фактично немає такої кількості звернень, аби вибрати всі виділені кошти. Потенційно очікувалося, що допомога надійде на 300 тисяч дітей. Але наразі звернулися батьки-ФОПівці близько 60-70 тисяч дітей.

Це стосується також і 4,7 млрд грн, передбачених для виплати допомоги по частковому безробіттю, з яких фактично виплачені 1,2 млрд гривень.

До речі, 35 млрд грн на дороги теж поки не реалізовані — попереду ще тендери.

Чому, на вашу думку, ця категорія підприємців не вибрала передбачені кошти? Була неправильно від початку прорахована сума чи річ у поганій інформаційній роботі?

Для отримання допомоги не потрібно надавати безліч документів, механізми прозорі, без бюрократичних проблем. Я б не сказав, що інформаційна кампанія слабка, адже скрізь прозвучало, що Уряд виділяє кошти на допомогу на дітей ФОП та на часткове безробіття. Хтось, можливо, справді не знає, а хтось не хоче витрачати час на отримання коштів.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Виктория
23.07.20 10:39

А потом будут снимать стружку с бизнеса,чтобы восполнить бюджет.

Ответить
  • Рома
24.07.20 17:37

Бла-бла-бла. А по факту я, например, до сих пор не получил. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям