Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.08.20
1704 4 Печатать

Стимулювання переходу на програмні РРО має відбуватися економічними заходами

Запровадження програмних РРО повинне йти паралельно із реалізацією реформ, які стимулюватимуть бізнес працювати легально. Про це під час круглого столу «Запровадження програмного забезпечення «РРО в смартфоні» заявив голова Всеукраїнської таксомоторної асоціації, член Української Ради Бізнесу Андрій Антонюк.

Презентуючи програмні РРО, заступниця міністра фінансів України Світлана Воробей нагадала, що їх запровадження відбудеться в три етапи. Перший етап вже стартував з 1 серпня, він запроваджує можливість використання ПРРО, в тому числі й безкоштовного програмного продукту Державної податкової служби. Другий етап розпочнеться з 1 січня 2021 року, коли використання РРО для певних видів діяльності ІІ-IV груп фізичних осіб-підприємців стане обов’язковим. І вже з 1 квітня 2021 року почнеться третій етап, коли застосування РРО (традиційних або програмних) стане обов’язковим для фізичних осіб-підприємців ІІ-IV груп, незалежно від видів діяльності.

«Така етапність запроваджена для того, щоб надати бізнесу можливість адаптуватися до цих умов, для того щоб і розробники, і ті хто впроваджує систему, а саме, податкова, змогли отримати зворотній зв’язок та в разі потреби доопрацювати як сам продукт, так і документацію, та зробити весь перехід необтяжливим для бізнесу», – зазначила заступниця міністра фінансів.

Заступниця голови Держаної податкової служби України Наталія Калєніченко та розробники розповіли про можливості безкоштовного програмного РРО для підприємців.

«Ми намагаємося звести відповідальність платника податку до безпосередньо реєстрації розрахункових операції і не обтяжувати його додатковими звітами, спостереженнями за пломбами або якимись іншими застосунками, які безпосередньо не впливають на розрахункові операції», – підкреслила Світлана Воробей.

Представники бізнесу, які взяли участь у круглому столі, поділилися своїми враженнями і побажаннями від використання продукту.

«Як громадянин, як бізнесмен, розумію, що гроші рахувати потрібно, і добре, що такі рішення вже є.  Але бізнес очікував, що за ці півроку-рік пройде низка реформ. Якщо запровадити тільки одне е-РРО, то ніякого ефекту не буде. Зараз 30-40% економіки країни в тіні, в сфері таксі – 99%. Якщо ви завтра запровадите е-РРО для 1% легальних таксистів, – це нічого абсолютно не дасть. Зараз створені такі умови, що вигідно працювати нелегально», – наголосив Андрій Антонюк.

За словами голови асоціації, нелегальну підприємницьку діяльність важко довести, і єдиним шляхом легалізації такого бізнесу є економічні стимули. «Чому бізнес не виходить із тіні? Тому що в тіні працювати вигідно. Якщо не йтимуть паралельно реформи, на які люди очікують, – зокрема, радикальне зниження навантаження на фонд оплати праці, ліквідація податку на прибуток та перехід по оподаткування виведеного капіталу, інституційна реформа ДПС та ДМС тощо, – то е-РРО буде лише додатковим навантаженням для легального бізнесу, без жодного ефекту для держави», – підкреслив очільник асоціації.

«Сфера застосування РРО має бути розширена виключно на ризикові категорії платників з 2021 року, у сфері таксі це диспетчерські служби/платформи, і жодним чином не на всіх 200 тисяч таксистів. Тоді ця реформа спрацює» – зазначив Андрій Антонюк.

Впорядкуванням галузі таксоперевезень займається Міністерство інфраструктури, зазначила, коментуючи запитання, Світлана Воробей. «Мінфін і податкова точно не будуть осторонь цієї роботи. Надання послуг таксі – не єдина галузь, яка сьогодні потребує врегулювання. Це й інтернет-магазини, і надання репетиторських, медичних послуг. Крок за кроком, але ми прийдемо до мети. Щодо впровадження програмних РРО, то поки що ми задоволені тими темпами і рухом, який є. Сподіваємося на фідбек від бізнесу, хочемо почути те, що ви кажете», – додала заступниця міністра фінансів.

По материалам Українська Рада Бізнесу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
21.08.20 05:57

а ещё можно постоянно менять форму чека, что бы производители РРО - сдались.
Сделайте, что обещали бесплатный ПРРО и к Вам потянутся люди. 
Только ведь не для этого всё это затевалось. Хотелось продавать воздух, а потребитель выбирает за те же деньги железяки.

Ответить
  • Буржуй
21.08.20 07:12

Видел я их методы стимуляции. Вчера опломбировал  РРО. Счет больше на 75. Звоню в ЦСО. Говорят марки для полмбировки  подорожали. На 30 грн. Ай молодцы. И бюджет пополнят и ПРРО простимулируют. Видимо желающих не много.

Ответить
  • INSPECTOR
21.08.20 22:00

Консенсуса нет.Такого простого и абсолютно не выполнимого в этой стране. Налогоплательщики честно платят налоги, а государство не разворовывает их а возвращает налогоплательщикам. Отсюда все эти е-РРО, симулякры реформ и прочие припарки покойнику.

Ответить
  • Владимир
22.08.20 20:24

Где же наш Ли Купе Ю

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям