Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.10.20
2054 0 Печатать

«Земля йде з-під ніг» або як не втратити землю у процесі оформлення документів?

Кожен має право отримати земельну ділянку у власність або користування. Та мабуть кожен також знає, що процедура отримання землі в Україні складна та, нажаль, непрозора.

Ви хочете приватизувати землю для будівництва чи взяти ділянку в оренду для ведення Вашого бізнесу?

Пригледіли вільну ділянку, яка повністю відповідає Вашим потребам?

Приготуйтесь до тривалої та недешевої тяганини з оформленням документів. І будемо щиро сподіватись, що витрачений час та гроші у кінцевому підсумку дозволять оформити право на цю землю саме за Вами.

А що, може бути інакше? Може.

У цій статті спробуємо проаналізувати найбільш часті проблемні питання та надати на них відповіді з точки зору актуальної судової практики.

Якщо обраній Вами земельній ділянці не присвоєний кадастровий номер, необхідна розробка відповідної землевпорядної документації.
Одразу зазначимо, що ця розробка коштує грошей, які необхідно сплатити навіть у разі, якщо Ви йдете по процедурі безоплатної приватизації.
Що стосується земель державної та комунальної власності, то для початку виготовлення документів Вам знадобиться відповідний дозвіл на їх розробку, який надає за Вашим зверненням орган державної влади або місцевого самоврядування.

І тут починаються нюанси.

Чи надає дозвіл на розробку проекту відведення право «застовбити» за собою земельну ділянку?

Ви отримали запитуваний дозвіл, уклали договір із землевпорядною організацією, оплатили виготовлення документів і вже впевнено плануєте, де на Вашій ділянці буде клумба або заїзд транспорту? Не все так гладко. Дозвіл на розробку проекту ще не означає, що ця ділянка Ваша чи що вона точно стане Вашою. На цьому етапі рішення про передачу землі у власність або користування ще не прийняте і невідомо, кому врешті дістанеться «Ваша» ділянка.

Звідси випливає друге питання:

Чи законне надання одразу кільком особам дозволу на розробку проєкту відведення однієї та тієї ж самої ділянки?

Однозначної відповіді на це питання немає. Все залежить від добросовісності дій як посадових осіб, так і потенційного власника чи орендаря.

Так, суди загалом вважають неправомірними дії органу влади, який безпідставно відмовляє у затвердженні розробленої документації і у той же час надає дозвіл на розробку проєкту землеустрою та затверджує цей проєкт щодо іншої особи.

Проте, якщо особа, яка отримала дозвіл на розробку документації, зволікає із завершенням цієї процедури, або з самого початку знала, що за законом не має права на цю землю, і ввела орган влади в оману – тоді надання іншій особі можливості оформити право на земельну ділянку буде вважатися законним.

Крім того, на сьогодні судова практика виходить з того, що за наявності двох та більше претендентів на земельну ділянку державної або комунальної власності, визначення її отримувача має відбуватися на конкурсних засадах, навіть якщо обов’язкове проведення торгів для цього виду земель прямо не передбачене законом.

Що ж робити, якщо ви витратились на розробку проекту, а ділянка передана іншій особі?

У такому випадку алгоритм захисту має два варіанти вирішення ситуації – домагатися отримання бажаної земельної ділянки або відшкодування понесених витрат на розробку землевпорядної документації, за якою була сформована земельна ділянка. Вибір варіанту дій залежить від бажання заявника та конкретних особливостей кожної справи.

Пам’ятайте, що закон завжди стоїть на захисті порушеного права. Проте, земельні спори є однією з найскладніших категорій судових справ, тому ми завжди рекомендуємо своєчасно звертатися за кваліфікованою юридичною допомогою.

Матеріал статті підготовлений з урахуванням правових висновків Великої Палати Верховного Суду, сформульованих у постанові по справі № 688/2908/16-ц від 29.09.2020 р.

По материалам АО «Кролевецький та партнери»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям