Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.11.20
1664 0 Печатать

Небанківські фінустанови перевірятимуть за новими правилами

Національний банк опублікував для громадського обговорення доопрацьований проєкт Положення про організацію, проведення та оформлення результатів інспекційних перевірок учасників ринків небанківських фінансових послуг (далі − учасників ринків).

Перша редакція цього документа була оприлюднена 15 липня 2020 року.

Проєкт був доопрацьований для удосконалення порядку проведення перевірок учасників ринків. Національний банк урахував необхідність оптимізації внутрішніх процесів у межах здійснення нагляду за ринками небанківських фінансових послуг.

Із 24 листопада Національний банк розпочинає громадське обговорення доопрацьованого проєкту Положення. Обговорення триватиме один місяць.

Мета Положення – прозорість та універсальний підхід до учасників ринків під час проведення інспектування

Ухвалення запропонованого Положення дасть змогу:

  • врегулювати порядок проведення інспекційних перевірок;
  • забезпечити прозорість цього процесу;
  • дати можливість учасникам реалізувати право на ознайомлення з результатами інспекційної перевірки та надання відповідних пояснень або заперечень (за потреби).

Цим Положенням Національний банк має намір урегулювати такі питання як:

  • види інспекційних перевірок;
  • порядок організації та проведення інспекційних перевірок;
  • склад інспекційної групи, права та обов’язки членів інспекційної групи;
  • права та обов’язки керівників і працівників об’єкта перевірки;
  • порядок доступу до приміщень, систем автоматизації операцій, інформації/документів та їх копій;
  • оформлення результатів інспекційних перевірок;
  • порядок дій у разі перешкоджання здійсненню інспекційних перевірок.
Положення має замінити чинні розпорядження Нацкомфінпослуг

Це Положення має скасувати чинні розпорядження Нацкомфінпослуг від 21 січня 2019 року № 102 “Про затвердження уніфікованих форм актів, складених за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства у сфері господарської діяльності з надання фінансових послуг” та розпорядження від 31 жовтня 2019 року № 2181 “Про затвердження Змін до уніфікованої форми Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), які ліцензуються”.

Додатково: Аналіз регуляторного впливу проєкту Положення.

Зауваження та пропозиції до проєкту Положення приймаються до 24.12.2020 на електронну адресу Національного банку України: NBFI.regulations@bank.gov.ua.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям