Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.12.20
3384 0 Печатать

Графік відпусток — 2021: від теорії до практики

Долга Ірина, експертка з питань оплати праці.

Готуй сани влітку… а графік відпусток на початку календарного року. Це добра традиція планування відпочинку працівників. Як не крути, а планування та контроль завжди були запорукою успіху будь-якої справи. Сьогодні нагадаємо, для чого, коли та як складати графік відпусток, у теорії та на практиці.

Навіщо складати графік відпусток

Складають графік відпусток для підтримання повноцінного безперебійного робочого процесу.

Звісно, працівники часто незадоволені плануванням їх дозвілля заздалегідь. Кадровики теж не в захваті.

Але у жодних із сторін вибору немає.

Відповідно до ч. 4 ст. 79 КЗпП та ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки роботодавці зобов’язані складати графік відпусток, погоджуючи його з профспілкою (профспілковим представником, представником трудового колективу) та затверджуючи керівником. При його складанні роботодавці повинні враховувати інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Зауважте: на практиці, здебільшого при плануванні часу відпочинку працівників, в пріоритеті перебувають інтереси підприємства. Обирати час відпустки за своїм бажанням мають право тільки деякі категорії працівників, зазначені в ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки (особи з інвалідністю, жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років тощо). Роботодавець не має права відмовити їм. Решта працівників при плануванні часу відпусток повинні дійти взаємної згоди з роботодавцем.

Подивимось на графік відпусток «очима» роботодавця. Які можливості він відкриває?

По-перше, це планування, впорядкованість та контроль трудових ресурсів для забезпечення повноцінного робочого процесу.

По-друге, при обчисленні резерву відпусток (для госпрозрахункових підприємств) саме графік відпусток надає вихідні дані для його розрахунку.

Графіки відпусток повинні складати всі роботодавці (підприємства, установи, організації тощо) без винятків. Також не обходить стороною це і ФОП-роботодавців, навіть якщо в них декілька працівників.

Вы видите только часть материала
Доступ к полному тексту возможен только для зарегистрированных пользователей.
Авторизуйтесь Зарегистрируйтесь

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям