Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.01.21
2271 2 Печатать

Сертифікат енергоефективності будинку – що це і навіщо потрібно?

Заступник директора Департаменту будівництва та житлового забезпечення Юрій Тацій на своїй сторінці у facebook нагадує про те, що у 2017 році Верховна Рада ухвалила Закон «Про енергетичну ефективність будівель». Головне нововведення цього документу – впровадження сертифікатів, в яких вказується рівень споживання енергії об’єктом будівництва.

В цих документах зазначаються адреса будівлі, дані про її функціональне призначення, фактичне енергоспоживання, обсяг викидів парникових газів, а також клас енергоефективності.

Визначення класу енергетичної ефективності споруди – це фактично оцінка якості будівництва. Таких класів 7 – вони нумеруються латинськими літерами від А до G (від найнижчого споживання енергії до найвищого). Розрахунок класу енергоефективності проводиться на основі проектної документації.

Навіщо потрібен енергетичний сертифікат?

Наведу аналогію з побутовою технікою, яка поділяється за енергоефективністю на такі ж класи. Покупці з більшою ймовірністю придбають прилад, який споживає менше енергії. В майбутньому це дозволить заощадити кошти на сплаті комунальних рахунків. Та сама ситуація – з будинками. Чим вищий клас енергоефективності, тим менше власник будинку платитиме за комунальні послуги. А отже зростає привабливість нерухомості для покупця.

Сьогодні на етапі введення в експлуатацію сертифікат енергоефективності обов’язковий для:

  • об’єктів будівництва та реконструкції, які за класом наслідків належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками;
  • будівель державної власності з опалюваною площею понад 250 квадратних метрів, які часто відвідують громадяни і у всіх приміщеннях яких розташовані органи державної влади або органи місцевого самоврядування;
  • будівель, де здійснюється термомодернізація, на яку надається державна підтримка та в результаті якої має досягатися клас енергоефективності не нижчий мінімальних вимог.

Отже, покупцям житла варто цікавитися сертифікатом енерегоефективності будинку, в якому вони хочуть жити. Адже від цього напряму буде залежати якість їхнього життя і достаток родини. А якщо забудовники самі не оприлюднюють цю інформацію, вимагати її. Дані сертифікату мусять бути одним із визначальних факторів в рішенні про купівлю нерухомості!

По материалам Юрій Тацій

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Инесса
17.01.21 17:40

Создали очередную кормушку для плодожорок- аудиторов энергоэффективности. Клепают эти сертификаты по 30-35тыс.грн за каждый, как горячие пирожки, даже адрес объекта забывают порой в бумажке поменять.Зато наличие этой бумажки открывает зеленый свет к навешиванию на жильцов хрущобки кредитов якобы на энергоэффективные мероприятия (с дурноватым сроком окупаемости, о котором вслух не говорят, а докопаться до правды смогут не многие). Дальше "зарабатывает" следующая ветка с плодожорками на распиле бабла по подготовке  проекта и авторский и технический надзор за ним. И это еще не конец доению жильцов. Еще дальше покормятся поставщики "услуг" и комплектующих. Кредитообдарующий банк само-собой поимеет навар на всех итерациях еще лет 5-7.Очень выгодно всем, кроме слабо соображающих  пенсионеров- жильцов хрущовки. Шустрые председатели ОСББ аж кипятком пис...текают., как хотят взять себе в дом такое кредитное счастье(читай проще-поиметь откатов на всех мероприятиях). Ведь их  давно обхаживают специализированные благодетели-кураторы-участники всех этапов схемы. Вот так кратко выглядит сермяжная правда для пересичных, о которой помалкивают плодожорки Фонда энергоэффективности.

Ответить
  • Денис
18.01.21 15:06

А по  "Е"  балу за визначення класу енергетичної ефективності споруди хтось отримав?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям