Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.02.21
1470 0 Печатать

Особливості кредитного договору

У сучасному світі суспільство все частіше користується послугами банків у сфері кредитування. На сьогоднішній день кредити надаються практично на всі види товарів: від нерухомості, автомобілів до побутової техніки.

В залежності від обраного вами банку, для отримання кредиту передбачені різні умови. Кожна кредитно-фінансова установа, приймаючи рішення про надання позичальникові грошових коштів, враховує факт офіційного працевлаштування та кредитну історію позичальника. Важливим є те, що банки самостійно встановлюють вікові обмеження, термін погашення кредиту та його процентну ставку.

Для отримання послуг кредиту між банком та позичальником укладається кредитний договір, відповідно до якого банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти.
Кредитний договір укладається в письмовій формі і не може змінюватися в односторонньому порядку без згоди сторін.

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про те, з якими питаннями найчастіше звертаються громадяни за правовою інформацією та роз`ясненнями:

Які наслідки для позичальників за кредитним договором у випадку ліквідації банку?
Зазначимо, що запровадження процедури ліквідації банку не припиняє дію кредитного договору. Позичальник зобов’язаний повернути банку основну суму боргу та сплатити проценти у розмірах і у терміни, встановлені умовами кредитного договору. Це регламентується на законодавчому рівні.

Яким чином клієнт має сплачувати кошти за кредитним договором у випадку ліквідації банку?
Якщо в банку запроваджено процедуру тимчасової адміністрації, позичальник переказує кошти для погашення кредиту на реквізити банку, вказані у кредитному договорі. У разі відкликання банківської ліцензії на початку процедури ліквідації банку, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відкриває накопичувальний рахунок у Національному банку України, на який позичальнику необхідно в подальшому сплачувати кошти за кредитним договором.

Як дізнатися реквізити накопичувального рахунку?
На офіційних сайтах банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Чи має право банк продати заборгованість за кредитним боргом позичальника іншому банку?
Так, може. Фонд має право продати борг на підставі договору про відступлення права вимоги. Згода боржника на укладення договору не вимагається.

Чи можна достроково виплатити заборгованість за кредитним договором?
Так, це можливо здійснити достроково, а також шляхом перекредитування заборгованості в іншому банку. Перекредитування – це надання позичальникові нового кредиту з метою погашення ним попереднього кредитного договору.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям