Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.05.21
2917 4 Печатать

Коли ДПС має право відмовити платнику податків у прийнятті звітності

Відповідно до п. 49.8 ПКУ прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 ПКУ. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.

Пунктом 49.9 ПКУ визначено, що за умови дотримання платником податків вимог ст. 49 ПКУ посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана зареєструвати податкову декларацію платника датою її фактичного отримання контролюючим органом.

За умови дотримання вимог, встановлених ст.ст. 48 і 49 ПКУ податкова декларація, надана платником, також вважається прийнятою:

за наявності на всіх аркушах, з яких складається податкова декларація та, за бажанням платника податків, на її копії, відмітки (штампу) контролюючого органу, яким отримана податкова декларація, із зазначенням дати її отримання, або квитанції про прийняття податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв’язку, або поштового повідомлення з відміткою про вручення контролюючому органу, у разі надсилання податкової декларації поштою (п.п. 49.9.1 ПКУ);

у разі, якщо контролюючий орган із дотриманням вимог п. 49.11 ПКУ не надає платнику податків повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації або у випадках, визначених п. 49.9 ПКУ, не надсилає його платнику податків у встановлений ст. 49 ПКУ строк (п.п. 49.9.2 ПКУ).

Відмова посадової особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин, не визначених ст. 49 ПКУ, у тому числі висунення будь-яких не визначених ст. 49 ПКУ передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо) забороняється (п. 49.10 ПКУ).

Згідно з п. 49.11 ПКУ у разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог п. 48.3 та п. 48.4 ПКУ, а також недотримання вимог абзаців 1 – 3 п. 49.4 ПКУ контролюючий орган зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови:

  • у разі отримання такої податкової декларації, надісланої поштою або засобами електронного зв’язку, – протягом п’яти робочих днів з дня її отримання;
  • у разі отримання такої податкової декларації особисто від платника податку або його представника – протягом трьох робочих днів з дня її отримання.

Зокрема, у разі отримання відмови контролюючим органом у прийнятті податкової декларації платник податків має право оскаржити рішення контролюючого органу в адміністративному або судовому порядку, передбаченому ст. 56 ПКУ (п.п. 49.12.2 ПКУ).

Відповідно п. 49.13 ПКУ у разі якщо в установленому законодавством порядку буде встановлено факт неправомірної відмови контролюючим органом (посадовою особою) у прийнятті податкової декларації, остання вважається прийнятою у день її фактичного отримання контролюючим органом.

За кожною заявою платника податків щодо порушення посадовою особою контролюючого органу цієї статті в обов’язковому порядку проводиться службове розслідування відповідно до закону. За результатами такого розслідування винна посадова особа контролюючого органу притягується до відповідальності відповідно до закону (п. 49.14 ПКУ).

По материалам ГУ ДПС у Хмельницькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
12.05.21 01:03

Интересно: відмови контролюючих органів (в т.ч. ГУ ДПС у Хмельницькій області) в приёме "объединённой" отчётности у всех плательщиков в первой половине апреля – были "обгрунтованими"? В 99,9% случаях, разумеется – НЕТ! Формально, все ДПС врали о якобы нарушенных пунктах ПКУ, а потом тот же самый отчёт принимали через несколько дней. 
Читая сейчас это сообщение ГУ ДПС у Хмельницькій області создаётся такое впечатление, что они открещиваются от своих сородичей-фискалов с других областей: типа – смотри, плательщик, до нас дошли слухи, что в других областях были "непорядки" с приёмом отчётности, так мы тебе говорим о твоих правах, чтоб ты был в курсе; а сами мы, конечно же, с 1 апреля принимали, у нас всё было тип-топ! 
Наглые лицемеры, без единого слова вибачення!

Ответить
  • Влад
12.05.21 09:29

Сомневающийся Sкептиk, подняли настроение. Но я думаю, что они так подвели черту под своим беспределом и прикрыли свою попу на всякий случай. И гениальная ся идея - руководства...

Ответить
  • Бух
12.05.21 10:37

вот если бы мы все после n-нного количества непринятого монстра по ЕСВ психанули и пошли в суд???? нервы, валерьянка, корвалол, все это стоит дорого.. а потом еще найти того самого, кто инициировал всю эту фигню и заставить заполнить руками в ЕК отчет с 20 неуповноваженими пыдроздылами, 1500 сотрудниками , перекупами у ФОП ежемесячно, больничными, отпускными, декретными, приемами-увольнениями!

Ответить
  • Елена
12.05.21 12:59

Бух, обидно что кроме бухгалтеров эту проблему мало кто понимает. Ни один директор вам не посочувствует что с ннн-ной попытки вы все-таки сдали. А то что не могли сдать - значит сами виноваты: не так заполняли, не то делали... В общем получаете ЗП - мучайтесь, все другие как-то сдают!?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям