Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.07.21
5989 4 Печатать

Отримав готівку на картку за товар – податкова нарахує податки

Апеляційний суд поставив крапку в довготривалій справі щодо оподаткування коштів, отриманих на банківський рахунок громадянина.

Так, у липні 2016 року ГУ ДФС у Херсонській області за матеріалами Державної служби фінансового моніторингу України розпочало кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що ОСОБА_1, перебуваючи засновником та директором підприємства, яке займається оптовою торгівлею фарфору, скляного посуду та засобів чищення, протягом 2012 – 2016 р. імпортував вказану продукцію на підприємство з території Російської Федерації. З метою отримання необлікованих прибутків він відкрив на своє ім`я розрахункові рахунки у двох банківських установах. Надалі за домовленістю з рядом осіб, які придбавали фарфоровий та скляний посуд, для подальшої реалізації вказаної продукції без сплати податків, оформив їм доступ до рахунків за допомогою карток Visa Elektron. У такий спосіб він надав можливість цим особам самостійно здійснювати розрахункові операції за отриману продукцію. Упродовж майже 4,5 років ОСОБА_1 отримував на ці рахунки кошти від групи громадян-покупців та переводив їх у готівку без подання декларацій і сплати податків.

За встановленими фактами було проведено перевірку дотримання вимог податкового законодавства громадянина ОСОБА_1, за результатами якої встановлено заниження податку на доходи фізичних осіб на загальну суму 5,98 млн гривень та військового збору на 266,6 тис. гривень.

У суді платник податків обґрунтовував правомірність своєї позиції, зокрема тим, що відкриті банківські рахунки, є рахунками підприємства, а не його особистими, а понад 50 млн гривень, які надійшли на них, є коштами від продажу продукції підприємства.

Проте юристи Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі довели правомірність позиції контролюючого органу: рахунки, відкриті на ім’я громадянина, є його рахунками, як фізичної особи, а зараховані на них кошти – незадекларований та неоподаткований податком на доходи фізичних осіб і військовим збором дохід.

Тож суди першої й апеляційної інстанцій відмовили ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог. Відповідно цей громадянин зобов’язаний сплатити до бюджету донараховані податки на загальну суму 7,8 млн гривень.

По материалам ГУ ДПС у Херсонській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Влад
13.07.21 10:50

17 млн оборота по карте. 4,4 млн за год примерно, а оформился бы как ФОП, так и не дошло бы до уголовки...

Ответить
  • інша Світлана
13.07.21 12:00

Не вірю у таку тупість людини, яка займається торгівлею на мільйони гривень. 

Ответить
  • Вячеслав
13.07.21 12:18

інша Світлана, аргументируйте! В данном случае очень много чего произошло (учредитель+директор+скорее всего из предприятия со всех щелей сквозило уходом от налогообложения+РФ в поставщиках). Что послужило достаточным основанием для получения доступа налоговикам к р/счетам ФЛ по решению суда. А так все не сетевые интернет-магазины торгуют. И ценник на единицу товара всякого ширпотреба достигает десятков тысяч гривен (те же мобилки, ноуты, бытовая техника). Это реально миллионы в год. И никаких дел нет. Ну пока нет. Сейчас вроде проталкивают какие-то изменения о доступе к счетам ФЛ.

Ответить
  • Елена
13.07.21 12:36

Многим собственникам, он же директор, он же ФОПник, он же физ.лицо по-фиг куда заходят и как заходят деньги. Лишь бі они зашли и по-больше. А его бухгалтер дальше сам разрулит...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям