Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.07.21
3618 3 Печатать

Звільнення в останній день декретної відпустки

Автор: Кучерова Оксана, юрист ООО «ФАКТОР-МЕДИА».

Чи можна звільнити працівницю, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, в останній день такої відпустки? Чи потрібно для цього виходити на роботу або ж спочатку оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а вже потім звільнити таку працівницю?

Чи заборонене звільнення у відпустці?

Нагадаємо: відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінкам на підставі листка непрацездатності. Її тривалість становить 70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 календарних днів після такого дня.

Проте якщо працівниця вирішила звільнитися у цей період, таке рішення не суперечитиме чинному законодавству. Річ у тім, що ст. 40 КЗпП забороняє звільнення в період тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці саме з ініціативи роботодавця. Ба більше, ст. 184 КЗпП узагалі забороняє звільняти таких «особливих» працівників з ініціативи роботодавця, крім випадків повної ліквідації підприємства та закінчення строку трудового договору.

Як бачите, заборона на звільнення таких особливих працівниць ще й під час відпустки встановлена тільки з ініціативи роботодавця. Звідси висновок: звільнення у відпустці з ініціативи самої працівниці цілком можливе.

Нюанси звільнення ініціативи працівниці

Перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами жодним чином не обмежує працівницю в праві подати заяву про звільнення, наприклад, за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) у строк, який влаштовує обидві сторони, зокрема в останній день перебування у відпустці.

Вы видите только часть материала
Доступ к полному тексту возможен только для зарегистрированных пользователей.
Авторизуйтесь Зарегистрируйтесь

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Влад
23.07.21 08:25

Ну очень хорошая статья окромя "Загалом вимога про двотижневий строк попередження про звільнення дає можливість роботодавцю знайти заміну на вакантну посаду."
Ничто не помешает инспектору наложить 1 мзп в случае если не біло отработано 2 недели, потому что он "так видит эту норму" и тогда придется узнавать как видит "эту норму судья".

Ответить
  • Михаил
23.07.21 11:05

Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.\\если это соблюдено и работодатель не против, работник может быть уволен в этот же день, если работодатель не согласен - работник отрабатывает 2 недели, т.е. увольнение работника по с/ж в день подачи заявления не есть нарушением КЗоТа

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
23.07.21 17:00

Михаил, почти согласен и добавлю: ключевое "попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні."
Работник 1 числа идёт в ежегодный отпуск (по 15 вкл.) и сообщает, что 15 он увольняется; работник 1 числа идёт в отпуск "за свой счёт" и сообщает, что 15 он увольняется; работник 1 числа заболел (до 14 не выздоровел), предупредил, что он увольняется 15 числа... 
В этих случаях работнику не нужно после отпуска, болезни выходить на работу и "отрабатывать" 2 недели; если работодатель не согласится уволить работника, который своевременно предупредил работодателя (за 2 недели), – будет не прав работодатель.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям