Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.08.21
2050 0 Печатать

Обов’язки та борги, що передаються зі спадщиною

Коли мова йде про спадщину, як правило, спадкоємці звикли розраховувати тільки на матеріальні статки та визначені права. Але не слід забувати і про обов’язки спадкодавця, зокрема фінансові борги.

Згідно з чинним законодавством, разом з правами до складу спадщини входять обов’язки, що на момент відкриття спадщини належали спадкодавцеві та не припинилися через його смерть.

У спадщину переходять обов'язки:

  • які випливають з цивільно-правових договорів;
  • з відшкодування матеріальної шкоди (збитків), моральної шкоди (присудженої судом за життя спадкодавця);
  • по виплаті неустойки у вигляді штрафу або пені (присудженої судом за життя спадкодавця);
  • витрати на утримання, догляд, лікування, поховання спадкодавця (але не більше, ніж за 3 роки);
  • за договором оренди житла з викупом.

Наприклад, після смерті боржника відбувається заміна його в кредитному зобов’язанні на спадкоємця, який надалі несе відповідальність перед банком у межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Обов'язок плати за зобов’язаннями покладається на спадкоємця, що прийняв спадщину. Водночас, не важливо – успадковує особа за законом або за заповітом.

Кожен зі спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

По материалам Міністерство юстиції України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям