Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.08.21
2547 0 Печатать

Чи потрібно оподатковувати ПДВ операції з постачання брухту і відходів дорогоцінних металів, утворених при розбиранні та списанні основних фондів?

Операції з постачання відходів як вторинної сировини, у тому числі, утворених при розбиранні та списанні основних фондів (за винятком відходів і брухту чорних і кольорових металів), підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою ПДВ.

Пунктом 185.1 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Водночас, тимчасово, до 1 січня 2022 року від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД.

Переліки таких відходів та брухту чорних і кольорових металів затверджуються Кабінетом Міністрів України (п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Відповідні переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 01.01.2022 р., звільняються від обкладення ПДВ, затверджені постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15 (далі – Постанова № 15).

Перелік металів, які відносяться до поняття «дорогоцінні метали» визначено п. 1 ст. 1 Закону України від 18.11.1997 р. № 637/97-ВР «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними», а саме: золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді та стані (сировина, сплави, напівфабрикати, промислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт тощо).

Тобто, Постановою № 15 чітко визначено переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, і до цих переліків брухт та відходи дорогоцінних металів не належить.

Враховуючи зазначене, при здійсненні операцій з постачання брухту і відходів дорогоцінних металів, у тому числі, утворених при розбиранні та списанні основних фондів, платники податків повинні нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ.

По материалам ГУ ДПС у м. Києві
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям