Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.08.21
1630 0 Печатать

Стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів

Обов’язок батьків утримувати дітей до їх повноліття закріплено статтею 51 Конституції України. Способом виконання батьками обов’язку утримувати дитину є сплата одним із них аліментів, при цьому сума аліментів має бути достатньою для гармонійного розвитку дитини. Спосіб стягнення аліментів визначається тим із батьків, з ким дитина проживає.

Аліменти можуть стягуватись за домовленістю між батьками або за рішенням суду. Аліменти є власністю дитини, а розпоряджається ними, виключно для потреб дитини, один з батьків, на чиє ім’я вони надходять. Однак доволі часто батьки не виконують свій обов’язок з утримання дітей, тому виникає необхідність стягнення не лише аліментів, а й заборгованості за аліментами. При цьому варто зазначити, що на таких батьків, у випадку прострочення виконання зобов’язання, покладається додаткова фінансова відповідальність, а саме – нараховується пеня.

Відповідно до ч. 1 ст. 196 Сімейного кодексу України у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Для застосування вказаної формули повинні бути в наявності дві складові:

  1. Заборгованість виникла зі сплати аліментів, встановлених рішенням суду або за домовленістю між батьками (нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину згідно ч. 1 ст. 189 Сімейного кодексу України).
  2. Наявність винних дій особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, що призвели до виникнення заборгованості.

Тобто, якщо заборгованість виникла з незалежних від останнього обставин (хвороба, помилка бухгалтера, фактична неможливість здійснювати виплати з інших поважних причин), пеню на неї нараховувати не можна.

Якщо ж вина платника наявна, можна сміливо робити розрахунок неустойки за аліментами і подавати позов про її стягнення.

Ірина Лах, фахівчиня Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям