Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.09.21
2633 6 Печатать

Звільнення за відмову вакцинуватися - чи є законні шляхи вирішення ситуації?

Павло звернувся до Держпраці за консультацією. В телефонній розмові зазначив, що працює у дитячому садочку неповний робочий день. Наразі у комунальному закладі триває вакцинація проти Covid-19.

Нещодавно керівник установи, де працює чоловік, повідомив, що всім працівникам обов’язково необхідно пройти щеплення. Павло сказав, що перед цим хоче проконсультуватися з лікарем: чи безпечно на даний час для його здоров’я проводити вакцинацію.

Керівник почувши таку думку одразу відповів: «Якщо ти відмовишся від вакцинації – пиши заяву на звільнення за власним бажанням, я буду передавати твої повноваження іншому працівнику».

Чоловік був здивований. Він давно працює у закладі, офіційно працевлаштований, жодних нарікань на роботу не має.

«Чи повинен я писати заяву на звільнення, якщо я цього не хочу робити?», – запитав Павло інспектора праці.

Держпраці наголошує погоджуватися писати заяву на звільнення за власним бажанням не варто. Будь-який тиск на співробітника буде порушенням трудового законодавства. Якщо волевиявлення писати заяву на звільнення немає, то єдиний вихід для роботодавця — розірвати трудовий договір за його ініціативою.

Найбільш типовою ситуацією є – скорочення штату працівників або реорганізація, процедура відбувається згідно ст. 40 КЗпП, і в такому випадку договір розривається з ініціативи роботодавця. При розірванні договору на підставі цієї норми працівник повинен бути попереджений про звільнення не пізніше, ніж за 2 місяці до звільнення, також він отримує:

  • виплату заробітної плати за фактично відпрацьований час до звільнення з урахуванням дня звільнення;
  • вихідну допомогу в розмірі середньомісячної зарплати;
  • компенсацію за всі невикористані дні відпустки поточного року або минулих років.

Так, за хвилину спілкування з інспектором праці, Павло зміг дізнатися про свої трудові права.

Шановні працівники, пам’ятайте, Конституція та закони України чітко регулюють відносини між роботодавцем та працівником. Кожен суб’єкт трудових відносин повинен діяти лише в межах чинного законодавства.

По материалам ГУ Держпраці у Сумській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юлия
02.09.21 09:05

Хорошо, уволить не могут, и что дальше?
И в статье не написали ни слова о вакцинации! - как от неё отбиться в этом случае, ведь это команда правительства - вакцинировать сотрудников?? Не руководитель садочка придумал-то это...
Замкнутый круг

Ответить
  • Марина
06.09.21 16:51

Юлия, а есть понятие - отстранить от работы без сохранения заработной платы. Как только эту вакцину внесут в список обязательных - сразу же так делать и начнут. 

Ответить
  • Ирис
02.09.21 10:38

Юлия, рассчитано все на то, что большинство пойдет на это действие не обдуманно, а меньшинству, как всегда будет тяжело.... 
https://buhgalter911.com/news/news-1060265.html
а еще есть группы в соцсетях, которые подскажут как защитить себя в такой ситуации

Ответить
  • Андрей
02.09.21 11:01

Держпраци себя прорекламировала, какие они хорошие, людям помогают.

Ответить
  • Ирина
02.09.21 11:53

Вакцинация должна быть добровольной!!! Ни производитель, ни государство не берет на себя ответственность за последствия вакцинации!!! Поэтому принуждать делать вакцины - это ПРЕСТУПЛЕНИЕ !!!! А люди должны самоорганизовываться и противостоять беспределу.

Ответить
  • !
03.09.21 22:00

*Коментар видалено*

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям