Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.09.21
7100 3 Печатать

ПН не «сходиться» з бухпервинкою на копійку: чи є право на податковий кредит?

Товариство отримало від енергопостачальних компаній зведені податкові накладні, у яких сума ПДВ не відповідає відповідним первинним бухгалтерським документам (платіжні доручення, видаткові накладні, акти) на 1 копійку (2 копійки).

Контрагенти-постачальники відмовляються виправляти таку невідповідність, обгрунтовуючи відсутністю істотної помилки, яка заважає ідентифікувати господарську операцію.

Товариство запитало у ДПС, чи буде у нього право на податковий кредит за такою ПН.

У відповіді, наданій у листі від 24.06.2021 р. № 2520/ІПК/99-00-21-03-02-06, ДПС зауважила, що показники такої ПН мають відповідати первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією.

Разом з тим, якщо розбіжність на 0,01 та 0,02 грн. між вартістю послуги з урахуванням ПДВ та сумою попередньої оплати (авансу) та/або між сумою ПДВ в первинних документах та сумою ПДВ у ПН виникла за рахунок арифметичних заокруглень, то така розбіжність не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту на підставі такої ПН.

Тому на підставі такої ПН (за умови дотримання інших правил, визначених ПКУ для формування податкового кредиту) платник податку має підстави включити суму ПДВ до складу податкового кредиту.

Також фахівці головного фіскального відомства нагадали, що покупець має право включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у ПН, у якій допущено помилку в обов'язкових реквізитах, визначених пунктом 201.1 ПКУ, якщо така ПН зареєстрована в ЄРПН, а помилки в реквізитах такої ПН не заважають підтвердити зміст операції, період, сторони та суму сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • СержК
10.09.21 10:25

канистра - лицензионный склад? копейка разницы - есть право на кредит?.... это уже дно или варианты есть?...

Ответить
  • Ольга
15.01.22 13:28

СержК,
Похоже у них в головах давно серое вещество превратилось в смердячую массу. Дальше просто некуда!

Ответить
  • Вікторія
11.09.21 11:14

СержК,
я думаю, вариантов еще очень много.
200 гр спирта для тех.обслуживания техники не приравняли же пока к складу.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям