Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.09.21
3567 8 Печатать

ФОПів зобов’яжуть укладати колективні договори, - ВРУ підтримала законопроєкт

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників".

Метою законопроекту є посилення захисту прав працівників внаслідок реалізації домовленостей, передбачених Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (ратифіковано із заявою Законом № 1678-VII від 16.09.2014 р.), імплементації окремих положень актів законодавства ЄС, міжнародно-правових актів Міжнародної організації праці.

Проектом пропонується:

♦ передбачити можливість укладення колективного договору фізичними особами, які використовують найману працю, поширення дії положень галузевої угоди на всіх роботодавців галузі;

♦ встановити обов’язок роботодавця ознайомлювати працівника з текстом колективного договору, змінами і доповненнями до нього, обов’язок сторін забезпечити безперешкодний доступ до тексту договору, можливість його копіювання, обов’язок сторін колективної угоди інформувати про її укладення та внесення до неї змін безпосередньо заінтересованих у цьому суб’єктів;

♦ встановити строк дії умов колективного договору не менше року в разі реорганізації, зміни власника юридичної особи, відокремленого структурного підрозділу юридичної особи;

♦ привести норми національного законодавства у відповідність із міжнародним в частині ведення переговорів на добровільній основі;

♦ встановити зобов’язання для роботодавців надавати повідомлення щодо запланованого масового звільнення профспілковому представнику;

♦ посилити відповідальність за порушення порядку повідомлення роботодавцем профспілок про масове звільнення.

Проектом також пропонується у чинне законодавство включити норми, зокрема щодо недопущення дискримінації в оголошеннях з працевлаштування, а також надання права особам, що зазнали дискримінації звернутися до суду із заявою про відновлення порушених прав, відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Проект Закону зареєстровано за № 5266.

По материалам ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталия
22.09.21 10:14

Когда уже начнут защищать права работодателей? На сегодняшний момент права работников защищены намного лучше! Вся ответственность на работодателе, все преференции - работникам. 

Ответить
  • Влад
22.09.21 10:25

Наталия, у работодателей всегда было возможностей больше защититься. Только ленивый работодатель их не использует...

Ответить
  • Наталия
22.09.21 10:31

Влад, точно так же как и у работника. Грамотный работник, знающий свои права, легко может это сделать. Рычагов влияния на работодателя больше. 

Ответить
  • Андрей
22.09.21 10:30

Влад, если под работодателем вы имеете ввиду крупняк с юр.отделом- то может быть. А что делать мелким ТОВкам и ФОПам ?

Ответить
  • centrum
22.09.21 11:51

Теперь у ФОПа должен быть бухгалтер, юрист, кадровик. Справжнє упрощення та покращення.

Ответить
  • Яна
22.09.21 12:14

Борьба с олигархами идет со страшной силой! как же они надоели, итак куча бумажной ненужной  работы, так давайте еще договора составлять - делать же больше бухгалтеру нечего((((((.

Ответить
  • Анна
22.09.21 16:56

Когда же закончится абсурд с этой "упрощенной системой"? Она же изначально была заявлена как упрощенная, и с каждым разом её усложняют и усложняют. Теперь вот профсоюз и коллективный договор... зачем? Всегда надеялась, что ФОП-система постепенно трансформируется в семейный фамильный бизнес как в Европе (вот это оттуда надо перенимать, а не гей-парады). Неужели в Италии в семейном ресторанчике-гостинице есть коллективный договор и профсоюз???

Ответить
  • 111
22.09.21 20:37

Будівельні бригади живуть і без реєстрації ФОП і без найманих. І ніхто їх не тривожить.І мізерна пенсія майбутня їх не цікавить.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям