Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.10.21
1529 0 Печатать

Аліменти на дитину: як оформити та яка відповідальність за ухилення від їх сплати

Утворення нової сім’ї не звільняє від обов’язку утримувати неповнолітніх дітей, які залишилися від попереднього шлюбу. Здається, що це аксіома, адже колишніх дітей не буває. Однак майже щодня юристи системи БПД Миколаївщини допомагають недобросовісним батькам «згадати» про власних дітей та сплачувати аліменти. Як оформити аліменти на дитину та яка відповідальність передбачена за ухилення від їх сплати розповідає начальниця Березанського бюро правової допомоги Людмила Бенедюк.

Батьки можуть самостійно домовлятися про розмір та періодичність сплати аліментів на дитину. Дана домовленість може бути лише усною, але для додаткових гарантій виконання домовленостей доцільно укласти письмовий договір про утримання дитини. Зауважу, що такий договір підлягає нотаріальному посвідченню і у разі невиконання одним із батьків свого обов’язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса без звернення до суду.

У яких випадках слід звертатися до суду?

У разі відсутності домовленостей або невиконання одним із батьків свого обов’язку за договором один із батьків може звернутися до суду із заявою про стягнення аліментів.

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із позовом про стягнення аліментів або заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів.

Куди звертатись

До відповідного місцевого суду за зареєстрованим місцем проживання заявника (позивача) або за зареєстрованим місцем проживання боржника (відповідача).

Вартість

За подачу позову про стягнення аліментів або заяви до суду про видачу судового наказу про стягнення аліментів судовий збір не сплачується.

Чи може бути змінений розмір аліментів?

Так, розмір аліментів може бути зменшено або збільшено за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України.

Яка відповідальність передбачена за несплату аліментів?

За ухилення від сплати коштів на утримання дитини передбачені цивільна, адміністративна і кримінальна відповідальності, залежно від тяжкості проступку та величини заборгованості по аліментах. Зокрема, за несплату аліментів передбачено штраф у відсотках від суми заборгованості: понад 1 рік – 20%; понад 2 роки – 30%; понад 3 роки – 50%.

До особи, яка не сплачує аліменти, можуть застосовуватись обмеження у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання. Крім цього, така особа може бути направлена на суспільно-корисні роботи, оплата яких йтиме на відшкодування заборгованості по аліментах.

До боржників застосовуються обмеження у перереєстрації нерухомого і рухомого майна, в сфері державної реєстрації юридичних осіб, у праві здійснення державної служби і зайняття посад в органах державної влади, обмеження у сфері виборчих прав.

До злісних неплатників застосовується кримінальна відповідальність, якою передбачаються громадські роботи до 240 годин; арешт до 6 місяців; обмеження волі до 3 років.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям