Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.10.21
3116 1 Печатать

Депутати планують змінити порядок збереження середнього заробітку за військовослужбовцями

У ВРУ зареєстровано законопроект від 12.10.2021 р. № 6170, яким пропонується внести зміни до ст. 119 КЗпП щодо справедливого врегулювання питання виплати середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу.

Ініціатори законопроекту - троє народних депутатів, серед яких й Д. Гетманцев, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Суть змін – відмінити обов’язок роботодавців зберігати та виплачувати середній заробіток працівникам, які прийняті на військову службу за контрактом.

Автори законопроекту зазначити, що згідно з діючої редакцією ст. 119 КЗпП працівники, які проходять військову службу, в тому числі ті, які уклали контракти за власної ініціативи, отримують дохід з 2 джерел – грошове забезпечення відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та збережений середній заробіток за рахунок коштів роботодавця відповідно до законодавства про працю.

Ці норми викликають негативне ставлення до подібної практики у багатьох підприємств та фізичних осіб та потребує більш справедливого врегулювання питання виплат доходів громадян, які уклали контракти на службу добровільно.

Зокрема, багато прикладів укладення контрактів про проходження служби у військових частинах, військових комісаріатах, закладах військової освіти на територіях, які не належать до зони проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Також непоодинокими є випадки застосування норм статті 119 КЗпП для уникнення відповідальності за порушення працівниками трудової дисципліни шляхом укладення ними контракту про проходження військової служби.

Запропоновані законопроектом зміни до ст. 119 КЗпП залишає обов’язкову виплату середнього заробітку лише працівникам, призваними на

► строкову військову службу,

► військову службу за призовом осіб офіцерського складу,

► військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,

► військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Роботодавцям таких працівників пропонується компенсувати виплату середнього заробітку за рахунок коштів Державного бюджету України.

У разі прийняття цього Законопроекту, він набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Анна
20.10.21 09:20

О, наконец-то, кто-то прочитал, что период феодализма давно закончился, и содержать одного рыцаря за счет предприятия как-то не комильфо перед иностранными инвесторами-капиталистами, которые и так много чего не понимают из нашего КЗоТа...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям