Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.10.21
886 0 Печатать

В Україні покращиться покриття швидкісного інтернету та мобільного зв'язку

Верховна Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні, який реформує Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. Завдяки цьому покриття швидкісного інтернету та мобільного зв'язку в Україні покращиться, адже комісія моніторитиме  якість послуг, які надають оператори.  “За” проголосували 230 депутатів.

Комісія працюватиме замість НКРЗІ (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації). Її діяльність регулювалася законом України «Про телекомунікації». Його положення лише частково відповідають вимогам загальноєвропейського законодавства.  

Для виконання Угоди про Асоціацію та в межах зовнішньополітичної ініціативи «Східне Партнерство» було розроблено законопроєкт, який оновлює структуру у сфері електронних комунікацій. Вона прозоро призначатиме членів комісії на відкритих конкурсних засадах, матиме незалежність у прийнятті рішень, а всі процеси всередині будуть відкритими. 

Регулятор буде:

  • визначати населені пункти без інтернету,  мобільного зв’язку та забезпечуватиме надання таких послуг;
  • здійснювати державний нагляд (контроль) за діяльністю операторів/провайдерів та надавачів поштових послуг;
  • здійснювати позасудове врегулювання спорів між споживачами та операторами/провайдерами й позасудове врегулювання спорів щодо доступу до інфраструктури;
  • моніторити якість електронних комунікаційних послуг.

Закріплення правового статусу регуляторного органу на законодавчому рівні, його повноважень та незалежності повністю відповідає європейським підходам.  Це створить передумови для входу України в Єдиний європейський цифровий ринок, оскільки сфера електронних комунікацій є основою для розвитку цифрових послуг. 

Єдиний цифровий ринок з ЄС для України надасть нові можливості доступу до онлайн-ринків та е-послуг країн ЄС. Спростить приєднання до єдиних правил для вільного транскордонного поширення онлайн-послуг та платежів тощо. 

По материалам Міністерство цифрової трансформації України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям