Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.11.21
797 0 Печатать

Якою має бути система миттєвих платежів в Україні?

Якою ми бачимо систему миттєвих платежів по-українськи?

Як систему, що працюватиме цілодобово та без зупинок, платежі в якій здійснюватимуться між рахунками користувачів, кошти в якій будуть зараховані на рахунок отримувача миттєво, з обов’язковим повідомленням отримувача про їх надходження", – підкреслив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Андрій Поддєрьогін під час зустрічей з учасниками фінансового ринку, присвячених обговоренню проєкту концепції системи миттєвих платежів в Україні.

Наразі вже відбулося дві онлайн-зустрічі – з представникам банківського та небанківського ринку. Їх мета ознайомити фінансовий ринок із баченням регулятора щодо побудови такої системи в нашій країні, почути ідеї та пропозиції учасників цього ринку.

Навіщо це потрібно?

Сьогодні і користувачі, і бізнес зацікавлені у безготівкових розрахунках, які відбуваються миттєво, безпечно та дешево. Система миттєвих платежів поєднує усі ці переваги.

"Пандемія додатково прискорила процес цифровізації всіх сфер життя. Це створює попит на інтерактивну взаємодію. Клієнти та бізнес також змінюють свої вимоги до платежів. Вони все більше зацікавлені у віддалених та миттєвих розрахунках, що, по суті, стали новою реальністю. І в Україні вже створені передумови для розвитку такої інноваційної системи. Зокрема, більше 60% операцій (майже 80% за сумою операцій) у карткових платіжних системах відбуваються без використання фізичної платіжної картки, що свідчить про готовність користувачів дистанційно ініціювати платежі з рахунків", – пояснив він.

На думку Національного банку, успішна система миттєвих платежів – це комплексна система, яка обов'язково включає клієнтоорієнтовані та зручні канали ініціювання платежу, унікальні ідентифікатори та зручні способи передачі реквізитів, наприклад за допомогою QR-коду.

Яка думка ринку?

Майже всі учасники зустрічей підтримують ідею Національного банку щодо побудови системи миттєвих платежів в Україні та відмічають необхідність її побудови найближчим часом.

Водночас банки та небанківські фінустанови, які ознайомилися з проєктом концепції системи миттєвих платежів в Україні, розуміють, що створення такої системи потребує часу, взаємодії та інвестицій від всіх учасників платіжного ринку. За їх оцінками, необхідно буде приблизно півтора року для доопрацювання власних технологічних та інформаційних систем.

Також, на думку учасників зустрічей, миттєві перекази коштів між фізичними особами (Р2Р) та миттєві платежі від фізичних осіб на користь суб’єктів господарювання (Р2В) будуть найзатребуванішими сценаріями в майбутній системі миттєвих платежів.

Ще ми отримали багато конструктивних зауважень і запитань, зокрема щодо ймовірної вартості послуг у системі, ролі банків та небанківських установ, міжнародного досвіду, зв’язку з упровадженням Open Banking тощо.

Для центробанку подібні зустрічі надзвичайно важливі та корисні, адже дають можливість врахувати думки фінансової спільноти під час визначення оптимальної моделі системи миттєвих платежів для платіжного простору України.

До 21 листопада 2021 року Нацбанк продовжує збирати зворотний зв’язок від фінансового ринку, щоб врахувати його у своїй подальшій роботі.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям