Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.11.21
1179 0 Печатать

ДПС зможе витребувати у нерезидентів інформацію про постачання на території України електронних послуг фізособам

На сайті ДПСУ оприлюднено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження форми електронного запиту контролюючого органу щодо витребування в особи-нерезидента узагальненої інформації про постачання на митній території України електронних послуг фізичним особам, про вартість поставлених послуг та терміни їх оплати» (далі – проєкт наказу).

Нормативно-правовий акт розроблено відповідно до вимог ПКУ з урахуванням змін, внесених Законом України від 03.06.2021 р. № 1525-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (далі – Закон № 1525-ІХ).

Законом № 1525-ІХ, зокрема, передбачено доповнення ПКУ нормами щодо визначення окремого порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання особами-нерезидентами електронних послуг фізичним особам, місце постачання яких розташоване на митній території України (далі – особа-нерезидент).

Так, зазначеним Законом, зокрема, передбачається розширення переліку платників ПДВ, шляхом включення до нього осіб-нерезидентів, які не мають постійного представництва та постачають на митній території України фізичним особам, у тому числі фізичним особам – підприємцям, не зареєстрованим платниками ПДВ, електронні послуги та/або постачають такі електронні послуги за посередницькими договорами від власного імені, але за дорученням надавача електронних послуг, визначення для таких платників ПДВ окремого виду перевірки (спеціальна камеральна перевірка), а також, передбачено надсилання центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (далі – контролюючий орган) запиту щодо витребування в особи-нерезидента узагальненої інформації про постачання на митній території України електронних послуг фізичним особам, про вартість поставлених послуг та терміни їх оплати (далі – Запит).

Так, особа-нерезидент, зареєстрована як платник податку відповідно до пункту 2081.2 ПКУ, складає спрощену податкову декларацію і подає її в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, шляхом електронної ідентифікації, незалежно від того, чи здійснювалося нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Така спрощена податкова декларація підлягає виключно камеральній спеціальній перевірці, та, як зазначено у пункті 2081.11 ПКУ, при проведенні такої перевірки контролюючий орган, за рішенням керівника може витребувати в особи-нерезидента узагальнену інформацію про постачання на митній території України електронних послуг фізичним особам, про вартість поставлених послуг та терміни їх оплати.

Відповідно до абзацу шостого пункту 2081.11 ПКУ контролюючий орган може надсилати особі-нерезиденту, зареєстрованій як платник податку, Запит на отримання узагальненої інформації в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, з одночасним повідомленням на електронну адресу, зазначену нерезидентом при реєстрації як платника податку.

Відповідь на такий Запит особа-нерезидент має надати протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання ним такого запиту в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

Форма Запиту, затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Крім того, відповідно до пункту 3 розділу ІІ Закону № 1525-ІХ, Кабміну доручено у шестимісячний строк з дня набрання чинності Законом № 1525-ІХ, але не пізніше 1 січня 2022 року, забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для його реалізації.

Врегулювання проблеми щодо забезпечення можливості надсилання контролюючим органом Запиту особі-нерезиденту, не може бути вирішено за допомогою ринкових механізмів або діючих регуляторних актів, оскільки, Запит, це новий вид податкового документа, який складатиметься контролюючим органом виключно для осіб-нерезидентів, які зареєстровані як платники ПДВ, у випадках передбачених ПКУ, та застосуватимуться до податкових періодів, починаючи з 01.01.2022 р. (пункт 2 розділу ІІ Закону № 1525-ІХ).

З огляду на зазначене вище виникла необхідність у прийнятті проєкту наказу, яким пропонується затвердити форму Запиту.

Зазначена форма встановлюється державною та англійською мовами.

Передбачається, що такий наказ Мінфіну набере чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу приймаються упродовж одного місяця з дати його оприлюднення на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням  за адресами:

Державна податкова служба України, Львівська площа, 8, м. Київ, 04053, Департамент управління ризиками, e-mail: nkyzmina@tax.gov.ua;

Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008, e-mail: infomf@minfin.gov.ua;

Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@drps.gov.ua.

Додаткові матеріали:

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям