Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.12.21
6513 8 Печатать

Із 10 грудня діятиме перший етап обмежень на обіг пластикових пакетів: які зміни очікувати українцям

Вже з 10 грудня вводиться в дію Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». А саме починає діяти перший етап обмежень.

Зокрема, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Окрім, біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції.

Мета такого рішення – запобігти утворенню пластикових відходів. Адже, коли ми менше використовуємо пакети, то менше продукуємо сміття, яке потім опиниться на звалищі, а отже у довкіллі.

Про зміни, які запроваджуються в Україні розповів в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець у програмі одного з телеканалів.

«Обмеження обігу пластикових пакетів на території України – це у першу чергу, про запобігання утворенню відходів. Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля. Практика, яка наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці, подібні обмеження встановили десятки країн світу. І ми також рухаємося цивілізованим шляхом», - відзначив Руслан Стрілець.

За його словами, у Туреччині лише за перший рік заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.

Насправді не існує безкоштовних пакетів. Ціна за пакети, які нібито, можна взяти безкоштовно, закладається у вартість середнього чеку. Тож берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них сплачуєте. Відтепер будемо платити лише за те, що використовуємо.

«Для себе я порахував, що використання екоторбинки це дешевше, ніж щоразу купувати пластиковий пакет. Це економічно вигідніше. Давайте не забувати також про те, що альтернатива такому пластику, це не тільки екоторбинка, але й біорозкладний пакет. Він розкладається від 1 до 4 місяців та абсолютно не шкодить довкіллю. Це також альтернатива, яка дозволить лайтово відмовитися від звички купувати шкідливі пластикові пакети», - розповів Руслан Стрілець.

В.о. Міністра також поінформував, що наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

По материалам КМУ
Рубрика:
Теги:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Тетяна
01.12.21 08:26

Краще б заводи з переробки сміття зробили і привчили людей збирати та здавати на переробку пакети. Це було б набагато ефективніше.

Ответить
  • Наталия
01.12.21 11:31

Тетяна, это очень прибыльный бизнес в Европе. А у нас разделить не могут между собой и поэтому никому другому не дают зайти на этот рынок, иностранцам в первую очередь. И о заводах стыдливо молчат.

Ответить
  • Елена
01.12.21 09:56

Тетяна, я вас уверяю, наших людей приучить к чему то даже хорошему нельзя, хотя можно, но под страхом жестокого наказания. Посмотрите вокруг, сколько мусора, а пакетики так это вообще жесть, в самых мыслимых и немыслимых местах можно их увидеть и это притом что все знают что это плохо.

Ответить
  • 888
01.12.21 12:18

а экоторбынка сколько разлагаться будет? 

Ответить
  • Лариса
02.12.21 16:59

888, а вони в такій же кількості викоритсовуються, як і пакети і, головне, мають такий строк життя?

Ответить
  • Олена
01.12.21 13:46

А селёдку, мясо в чем нести? Пакеты надо убирать полностью, не спорю, а не зарабатывать на них. Но, людям дать альтернативу-биоразлагаемые пакеты, бумажные пакеты. Всё леса вырубили и бумагу скоро не из чего будет производить. 

Ответить
  • Лариса
02.12.21 17:00

Олена, варто просто прочитати хоч трохи під загаловком :)
Окрім, біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду.

Ответить
  • Ніна
02.12.21 12:41

ЦІКАВО: А В ЯКИХ МАГАЗИНАХ В УКРАЇНІ БЕЗКОШТОВНО ВИДАЮТЬ ПАКЕТИ (окрім прозорих негайно порваних прозорих кулечків).
В Туреччині видають, в Єгипті також, тощо.
Отже платне, як і було до цього, буде продовжено?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям