Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.01.22
1746 0 Печатать

Неприймання пам'ятних монет є порушенням законодавства

Нацбанк у листі від 06.01.2022 р. № 50-0006/1054 нагадав, що пам'ятні монети України (далі — Монети) є законним платіжним засобом на території України.

Це зазначено у п. 1.1 Інструкції про організацію виготовлення, випуску в обіг і реалізації пам'ятних та інвестиційних монет України, сувенірної продукції, затвердженої рішенням Правління НБУ від 30.05.2013 р. № 213.

Також у Положенні про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженому постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі - Положення), визначено, що готівка - грошові знаки національної валюти України (банкноти і монети, у тому числі розмінні, обігові, пам'ятні банкноти та монети, які є платіжними засобами).

Водночас, останнім часом до Нацбанку надходить інформація про факти відмови окремих установ банків і суб'єктів господарювання у сфері торгівлі та послуг приймати від населення Монети як засіб платежу, аргументуючи це недостатньою поінформованістю працівників щодо вищезазначених Монет. Це негативно впливає на рівень обслуговування споживачів.

Регулятор нагалаошує, що суб'єкти господарювання під час здійснення розрахунків зі споживачами за готівку зобов'язані приймати в сплату за продукцію (товари, роботи, послуги) без обмежень банкноти і монети (у тому числі розмінні, обігові монети, пам'ятні банкноти і монети, зношені банкноти і монети) усіх номіналів, які випускає Нацбанк в обіг, що є платіжними засобами і не викликають сумніву в їх справжності та платіжності. Це закріплено у п. 21 розділу II Положення.

Аналогічна норма передбачена Порядком провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833.

Нацбанк звертає увагу, що відмова в прийманні суб'єктами господарювання та установами банків як засобу платежу випущених в обіг НБУ Монет усіх номіналів є порушенням чинного законодавства і нормативно-правових актів НБУ.

Також регулятор зобов'язав установи банків провести додаткове інформування філій/відділень банків та клієнтів, у тому числі суб'єктів господарювання, які проводять свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та надання послуг, стосовно випущених в обіг Монет шляхом ознайомлення з їх зразками та описами на офіційному Інтернет-представництві Національного банку, а також змістом цього листа.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям