Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.02.22
1754 5 Печатать

Медзаклади та аптеки повинні підготуватися до запуску е-рецепту на антибіотики

З квітня 2022 року усі антибіотики, які зареєстровані в Україні, відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта.

Відтак, усі заклади охорони здоров’я та, зокрема, аптеки повинні провести роботу з підключення до електронної системи охорони здоров’я. Про це говорили під час онлайн-зустрічі з представниками місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Мова також йшла про підготовку закладів охорони здоров’я до впровадження е-рецепту на антибіотики. 

«Запуск електронних рецептів — це один із найбільших цифрових проєктів 2022 року. Ми розуміємо спільне стратегічне завдання, яке стоїть перед МОЗ, закладами охорони здоров’я та медичними інформаційними системами. Як партнери у впровадженні нових пацієнтських сервісів, кожен на своєму місці має зробити усе потрібне, аби у квітні електронний рецепт на антибіотики якісно запрацював», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Наразі Міністерство підготувало для закладів охорони здоров’я покрокову інструкцію з роз’ясненнями щодо того, як їм підготуватися до впровадження електронного рецепта. У ній, зокрема, зазначено:

Якщо ваш заклад уже працює з медичною інформаційною системою (МІС), підключений до електронної системи охорони здоров’я та виписує рецепти, у такому випадку вашому закладу не потрібно ніяких додаткових кроків — представники вашої МІС попередять вас про появу нових можливостей у системі.

Якщо ваш заклад зареєстрований в ЕСОЗ, проте ви раніше не працювали з модулем електронного рецепта — зверніться до представників вашої медичної інформаційної системи та уточніть, чи мають вони необхідний модуль або чи планують його впровадження найближчим часом.

Якщо ваш заклад не зареєстрований та ніколи не працював у електронній системи охорони здоров’я, необхідно першочергово обрати медичну інформаційну систему. Важливо, щоб у МІС обов’язково був необхідний функціонал електронного рецепту. Потім слід забезпечити персонал закладу кваліфікованим електронним підписом для підтвердження дій у системі. Далі — зареєструвати заклад, його підрозділи та користувачів через МІС у системі та очікувати готовності функціоналу.

«Зміни, які чекають на заклади охорони здоров’я, не є кардинально новими або незрозумілими. Оскільки ці процеси є схожими на ті, що відбуваються з випискою е-рецептів у рамках програми “Доступні ліки”», — підкреслила заступниця міністра з цифрового розвитку Марія Карчевич.

Запуск е-рецептів на антибіотики — один із трьох етапів реформи відпуску лікарських засобів. Далі, за антибіотиками, йтиме відпуск наркотичних препаратів і насамкінець — усі рецептурні препарати.

По материалам МОЗ України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра
04.02.22 08:34

Можете не стесняться, говорите прямо , на первом этапе реформы ликвидации подлежат все, кто не установил дию.

Ответить
  • Олена
04.02.22 12:05

Похоже на попытку избавиться от всех пенсионеров и малообеспеченных. Нет смартфона или копьютера - ползи тихонько на кладбище. Вернее "под" кладбище. Упокойное место нынче дорого.

Ответить
  • Любовь
04.02.22 13:25

А почему не обговаривается рецепты от ветеринаров? Как теперь лечить животных, ведь часто котам выписывают человеческие лекарства, причем без рецептов.

Ответить
  • Валерий
04.02.22 14:40

Как всегда, топ комментаторы на высоте. А никого из вас не смущает, что для подписания декларации нужно иметь просто обычный кнопочный телефон? или льготные рецепты приходят в виде SMS?

Ответить
  • 1234456
05.02.22 13:30

Это, чтобы получить лечение, нужно обязательно попасть к врачу. Оно как бы и правильно, но бывает, что запись на неделю-две уже занята, а ребенок температурит прямо сейчас и ясно, что это ангина, что тогда? Скорую вызывать, чтобы они выписывали рецепт? Так ведь в это время эта скорая может быть куда нужнее... Да, антибиотики бесконтрольно пить нехорошо, но и к врачам на прием с ценником в 400-500 грн не находишься за этими рецептами... Будет беда с этим всем новшеством...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям