Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.02.22
1676 0 Печатать

ДПС рекомендує банкам, як приймати платіжки з ЄСВ від резидентів Дія Сіті

Нагадаємо, на виконання положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 р. № 1946-IX з 8 лютого 2022 року увели в експлуатацію реєстр Дія Сіті для компаній-резидентів.

Водночас, поки не врегульовано порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів від резидентів Дія Сіті на виплату зарплати.

За загальним порядком, з урахуванням листа ДФС від 15.01.2016 р. № 526/5/99-99-17-03-01-06, банки приймають від платників ЄСВ грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону N 2464 нараховується ЄСВ, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником ЄСВ розрахункових документів (документів на переказ готівки) про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ.

Суми, сплачені за цими документами, повинні становити не менше 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах.

Задля уточнення порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів від резидентів Дія Сіті на виплату зарплати ДПС розробляє проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати».

Документ усуває правову колізію щодо вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ) та нині чинним Порядком, затвердженим наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 453.

До прийняття цього наказу ДПС у листі від 11.02.2022 р. № 1793/5/99-00-04-03-01-05 просить банки приймати від резидентів Дія Сіті грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати, на які нараховується ЄСВ, та здійснювати видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником ЄСВ розрахункових документів (документів на переказ готівки) про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ. Водночас суми, сплачені за цими документами, мають бути не меншими за розмір, який встановлює частина 141 ст. 8 Закону про ЄСВ.

Частиною 141 ст. 8 Закону про ЄСВ встановлено, що ЄСВ для платника - резидента Дія Сіті встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну, плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, - у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, - у розмірі мінімального страхового внеску.

Документальне підтвердження раніше сплаченого ЄСВ — розрахункові документи про перерахування ЄСВ (у т. ч. із поточного рахунку, відкритого в іншому банку), в яких у реквізиті «Призначення платежу» резидент Дія Сіті зазначив період, за який нарахував зарплату або середню місячну винагороду працівникам та гіг-спеціалістам, а банк платника заповнив реквізит «Дата виконання».

При цьому такий платник має відповідати вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 р. № 1667-IX.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям