Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.04.22
12166 11 Печатать

Для кого вигідний 2 %-вий єдиний податок

Автор: Павленко Олексій, податковий експерт.

Під час війни у таких складних умовах бізнесу треба надто інтенсивно працювати й розвиватись, щоб підтримувати і народ, і армію. Тому Законом від 15.03.2022 № 2120-ІХ депутати до закінчення воєнного стану ввели єдиний податок для групи 3 за ставкою 2 % (далі — спецЄП). Та чи усім вигідно переходити на тимчасовий спецЄП? Давайте проаналізуємо переваги та недоліки цього способу оподаткування.

В «Податки & бухоблік», 2022, № 21 ми вже писали щодо вигідності переходу платника сільгоспЄП групи 4 на сплату спецЄП. А тепер проаналізуємо питання переваг/недоліків спецЄП порівняно з іншими системами оподаткування.

Звісно, вже багато суб’єктів з 1 квітня перейшло на цей 2 %-вий спецЄП. Однак, гадаємо, наш аналіз буде корисним для тих, хто ще не подав заяву та вагається, чи варто переходити на спец-ЄП, а можливо і для них, хто вже працює на спецЄП, щоб переконатися у правильності свого вибору*.

* Платник спец-ЄП має право самостійно відмовитись у будь-який час від використання спец-ЄП з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було прийнято таке рішення.

Переваги спец-ЄП

Перерахуємо основні переваги спец-ЄП які ми вбачаємо.

Приваблива ставка. Доволі низька ставка ЄП — 2% від доходу. Хоча тут має значення також середній рівень рентабельності за видами діяльності госпсуб’єкта (див. щодо цього наприкінці).

Лагідні умови переходу. Для переходу на спец-ЄП:

— відсутнє обмеження щодо кількості працюючих у госпсуб’єкта;

 максимальний обсяг доходу протягом календарного (попереднього) року, що дозволяє працювати на спец-ЄП, спочатку було встановлено аж — 10 млрд грн (близько 342 млн долл!!!).

законопроектом № 7234 від 30.03.2022 взагалі передбачається розмір доходу для переходу на спец-ЄП не обмежувати

Нагадаємо, що для звичайної 3 гр. ЄП граничний обсяг річного доходу, який дозволяє переходити (працювати) на ЄП у цьому році складає лише 7585500 грн (близько 270 тис. долл).

Эксклюзивный материал для подписчиков сайта
    Подписывайтесь и читайте полностью:
  • новости, эксклюзивные статьи, справочники
  • загружайте бланки
  • все это без рекламы
70
грн/
месяц
Уже оплатили? Войти
Подписчики PRO-доступа получают бесплатный доступ к порталу бонусом к подписке.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • мелкий бизнес
13.04.22 10:43

мда, так приятно что сейчас материалы платные...и что главное - 911 не стесняется ограничивать бесплатный доступ к чужому материалу, в то время как в первоисточнике он бесплатенhttps://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/april/issue-24/article-120021.html

Ответить
  • Дмитрий
13.04.22 16:49

мелкий бизнес, там тоже бесплатных только 4 входа в месяц и то для зарегистрированных пользователей. А дальше-плати. Но и на том спасибо...

Ответить
  • мелкий бизнес
13.04.22 17:54

Дмитрий, нам не привыкать, регистрируем два аккаунта и всех делов, лично я чаще 8 раз в месяц и не захожу))) плюс в 90% случаев аналогичный материал обычно имеется в открытом виде в других журналах.

Ответить
  • мелкий бизнес
13.04.22 10:45

ещё важный материал на эту тему на официальном сайте КМУ
https://www.kmu.gov.ua/news/pitannya-vidpovidi-shchodo-osoblivostej-perehodu-platnikiv-na-sproshchenu-sistemu-opodatkuvannya

Ответить
  • SHADOW
13.04.22 16:32

возможно это и хорошо, но надо думать прежде чем переходить. например строительство. разъснений ни от Минрегиона, ни от налоговиков нет. Если с общей системы перешли на эти 2% то в сметных программах блок настройки какой брать? изменить в блоке настройки единого налога 5 на 2 не сложно, но правильно это будет или нет, вот в чем вопрос. Единый налог и ранее был сложным налогом, а сейчас и подавно. И без этих разъясниний, самим что то "выдумывать" - чревато...

Ответить
  • umka
13.04.22 20:18

А що робити при переході з податковим кредитом по оперціям, коли рахунок за послуги  з ПДВ отримано в березні, а податкова накладна буде виписана при оплаті в квітні, вже на неплатника? 

Ответить
  • Олексій
15.04.22 08:40

umka,
У такій ситуації права на відображення ПК у квітні вже не буде (як і в березні), уся сума вартості послуг в обліку піде на витрати

Ответить
  • Татьяна
14.04.22 13:02

Якщо один  вид діяльності підприємсива- надання в оренду, від інших видів діяльності доходів нема. В оренду надаємо основні засоби, і якщо буде перехід на ЄП 2%, то необоротні активи будуть використовуватися в неоподаткованих операціях. Основні засоби придбані з ПДВ, по яким відображено податковий кредит.  То по аналогії з товаром чи ми не повинні будемо нарахувати ПДВ на необоротні активи використані в неоподаткованих операціях? по ПКУ 199.1. У разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 цього Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Ответить
  • umka
14.04.22 13:26

Ні, не повинні. Основні засоби, залишаються у вас, це не є продажем. За такою логікою, потрібно нарахувати, а після закінчення військового стану зробити коригування, через повернення до старої системи оподаткування?

Ответить
  • Татьяна
14.04.22 15:35

umka, але порушуємо п. 199.1, так як ОЗ частково використані в неоподаткованих операціях

Ответить
  • Олексій
15.04.22 08:45

Татьяна,
У цьому періоді часткового використання бути не може, оскільки усі операції неоподатковані ПДВ і п. 199.1 незастосовний

Ответить
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям