Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.04.22
2178 0 Печатать

Воєнний стан: актуальні питання адміністрування акцизного податку

На запитання платників податків відповіла заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування акцизного податку управління контролю за підакцизними товарами  Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга ВИШНЬОВКА.

Питання 1.

На які підакцизні товари встановлено нульову ставку акцизного податку на період воєнного стану на території України?

Відповідь.

Законом України від 15.03.2022 р. № 2120- IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до ПКУ, зокрема, доповнено новим п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Так, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, встановлено нульову ставку акцизного податку на такі підакцизні товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД: бензини моторні: бензини моторні з вмістом свинцю 0,013 г/л або менше: із вмістом не менш як 5 мас. % біоетанолу або не менш як 5 мас. % етил-третбутилового ефіру або їх суміші; інші бензини; інші нафтопродукти; важкі дистиляти (газойль); скраплений газ (пропан або суміш пропану з бутаном) та інші гази; бутан, ізобутан.

Питання 2.

Чи вважаються діючими ліцензії на право виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, по яких до припинення або скасування воєнного стану на території України не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін її дії?

Відповідь.

Ліцензії, за якими до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) не сплачено черговий платіж та/або закінчився термін їх дії вважаються діючими.

Обов’язки щодо сплати чергових платежів/дії щодо продовження ліцензії мають бути виконані суб’єктом господарювання протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні.

Питання 3.

В електронному кабінеті платника податків не відображаються нарахування по акцизному податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів. Декларація подана до ДПІ у Шевченківському районі м. Дніпра.

Відповідь.

Відповідно до постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 р. № 807-ІХ "Про утворення та ліквідацію районів" створено Дніпровську міську територіальну громаду та відповідно до статті 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» з 01.01.2021 ДКСУ запроваджено єдиний рахунок для сплати акцизного податку з роздрібної реалізації в межах Дніпровської міської ТГ.

Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області на виконання листа ДПС України від 02.12.2021 р. № 26881/7/99-00-12-09-01-07, для подання звітності по акцизному податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів по м. Дніпро, базовою - визнано Соборну ДПІ м. Дніпра (код 463), у зв’язку з чим проведено об’єднання ІКП за кодом бюджетної класифікації 14040000 (Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів).

Отже, суб’єктам господарювання, які здійснюють роздрібну реалізацію підакцизних товарів у межах територіальної громади м. Дніпра необхідно подавати декларації з роздрібної реалізації підакцизних товарів до базової ДПІ, тобто до ДПІ у Соборному районі м. Дніпра.

Питання 4.

Як сплачувати роздрібний акцизний податок з тютюнових виробів з 01.04.2022 року?

Відповідь.

Законом України від 30.11.2021 р. № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» після набуття чинності змін до Бюджетного кодексу передбачено перенесення на виробників та імпортерів сплати 5 % акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який на сьогодні сплачується суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі.

Законом України від 15.03.2022 р. № 2134-IX «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів України» змінено дату введення в дію змін до Бюджетного кодексу, що була раніше визначена Законом України від 15.02.2022 р. № 2042-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», а саме:

1 квітня 2022 року на 1 січня 2023 року щодо впровадження в дію порядку сплати імпортерами й виробниками  та зарахування до місцевих бюджетів 5 %  акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Враховуючи зазначене, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі:

►з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах – сплачується виробниками та імпортерами при їх реалізації, починаючи з 1 січня 2023 року;

►тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, незалежно від дати виробництва – сплачується суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі з обсягів реалізованих цих підакцизних товарів до 1 січня 2023 року.

По материалам ГУ ДПС у Дніпропетровській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям