Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.05.22
27178 9 Печатать

Расчеты средней зарплаты. Снова изменения

Ушакова Лилия эксперт по кадровым и налоговым вопросам

В Порядок № 100*, который регулирует вопросы исчисления средней зарплаты для оплаты периода оплачиваемого отпуска (кроме отпуска по беременности и родам), военной службы работника, командировки, донорских дней, расчетов суммы выходного пособия и т. п., снова внесли изменения. Времени для изучения изменений, по традиции, не предусмотрели. Они вступили в силу с 29.04.2022 (со дня опубликования). Итак, разбираемся с тем, что имеем.

Порядок исчисления средней заработной платы, утвержденный постановлением КМУ от 08.02.95 № 100.

Изменений** два. Первое — касается расчетного периода, а точнее времени, которое исключается из него при исчислении средней зарплаты. Второе — порядка включения премий (в том числе за месяц) и других поощрительных выплат, начисленных за определенный период (квартал, год и т. п.), в расчет. Да-да, снова премии! Не дают они покоя членам правительства, хоть плач! Но плакать не будем. Будем изучать изменения.

** Обращаем ваше внимание, что эти изменения не касаются порядка расчетов средней зарплаты для оплаты периода больничного, в том числе в связи с беременностью и родами.

Расчетный период

Что изменилось?Абзац шестой п. 2 Порядка № 100 дополнен предложением следующего содержания: «Из расчетного периода также исключается время, за которое отсутствуют данные о начисленной заработной плате работника вследствие проведения боевых действий во время действия военного положения».

Эксклюзивный материал для подписчиков сайта
    Подписывайтесь и читайте полностью:
  • новости, эксклюзивные статьи, справочники
  • загружайте бланки
  • все это без рекламы
70
грн/
месяц
Уже оплатили? Войти
Подписчики PRO-доступа получают бесплатный доступ к порталу бонусом к подписке.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Світлана
06.05.22 09:25

Доброго ранку! Питання про річні винагороди (премії). Якщо відпрацьован не повністю рік,  за  який  нарахована річна  винагорода, при розподілу цієї преміїї на 12 місяців з  місяця нарахування обмеження розміру преміїї треба робити в останному місяці  з цих 12-ти?

Ответить
  • Ирина
06.05.22 11:34

Шановна редакція! пані Лілія! будь ласочка, чи могли б Ви зробити матеріал з конкретними приклади з цифрами про річну премію? дуже нам потрібна Ваша допомога бо зовсім не зрозуміло як застосовувати ці обмеження для премій за рік .   Заздалегідь Вам вдячна!

Ответить
  • Лілія
07.05.22 13:13

Ирина, обов'язково зробимо.
Проте, якщо ви розраховуєте вже зараз, то можете скористатися прикладами розрахунку 3 та 4 зі статті https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2021/october/issue-79/article-117242.html?search=%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD&text_article= 
Єдине, потрібно врахувати нове обмеження (оскільки навряд чи працівник відпрацював рік повністю). Якщо використовувати умови прикладів (3 та 4) зі статті за посиланням, то слід порівняти фактичну суму премії за 2019 рік з загальною сумою розподіленої премії на жовтень - грудень 2020 року, а суму премії за 2020 рік з загальною сумою розподіленої премії за січень - вересень 2021 року. Якщо фактичні суми не перевищують розподілені, то в розрахунку розподілені суми премій.
Але обіцяю, що буде буде ОКРЕМА стаття по винагородам за рік в розрахунку середньої

Ответить
  • Михаил
06.05.22 12:14

Те, що ця сума, вища за фактично нараховану суму (2200 грн), на нашу думку, роботодавця хвилювати не повинно.\\це суперечить абз.1 ,при обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством таумовами трудового договору, крім визначених у пункті 4 цього Порядку.
Премії є зарплатою, а їх виключення в цьому абзаці я не бачу, тобто вони мають враховуватися в нарахованих сумах згідно зп відомостей та зп обліку

Ответить
  • Лілія
07.05.22 12:41

Михаил, в абз. 1 п. 3 Порядку 100 зазначено, що в розрахунок включаються всі суми нарахованої зарплати, крім тих, що в п. 4. Тобто, нараховано працівнику основну зарплату виходячи з окладу, надбаки, доплати, премії і ці виплати не зазначені в п. 4 Порядку 100, значить вони в розрахунку.
А от сам порядок включення цих зарплатних виплат зазначено в абз 2 та 3.
В абз. 2: Суми нарахованої заробітної плати, КРІМ премій ... у тому місяці, за який вони нараховані, та у розмірах, в яких вони нараховані.
В абз. 3: Премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані....

Ответить
  • Лариса
06.05.22 15:33

Михаил, мені теж не зовсім зрозуміла ця логіка. 
Цікаво, як на такий розрахунок подивиться податкова з точки зору завищення витрат. На і ФОТ так собі непогано збільшитися може у місяцях нарахування середньої...

Ответить
  • Лілія
07.05.22 12:51

Лариса, ви не завищуєте фонд оплати праці. Ви розраховуєте середню зарплату відповідно до порядку, затвердженого КМУ. І тут не стільки податківців треба боятися (бо зараз навіть якщо ви  не зарплату, а допблаго нарахуєте працівникові, то все рівно ці суми потраплять у витрати), скільки Держпраці і працівника, який недополучить зарплату. Бо, наприклад, ті ж відпускні відносяться до мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Їх заниження може мати неприємності для роботодавця, якщо завітає Держпраці. Крім того, якщо працівник знатиме, що йому недоплатили,звільниться й звернеться до суду, то цілком імовірно, що отимає недополучене та ще й середньій заробіток за весь період затримки розрахунку при звільненні. До речі такий розрахунок премій існує з вересня минулого року. І тільки з 29.04.22 внесли обмеження за сумою для ситуації, коли період, за який нарховано премію, розраховано не повністю.

Ответить
  • Михаил
09.05.22 10:19

Лілія,нараховані відпускні це фонд оплати праці ( інструкція 5 пп.2.2.12), а зарплата (зокрема і премія) - винагорода за виконану роботу, тобто людина витратила дні/години і за це отримала фіксовану суму, яке ця сума має відношення до робочих днів у майбутньому ? адже в ці дні з "майбутнього" працівник на цю премію не працював і не витрачав робочий час. Оці нововведення зокрема з вересня суперечать Закону про оплату праці та Інструкції 5 як мінімум, я вже не кажу, що вони не читають остаточну редакцію разом з внесеними змінами та старими нормами, два аркуши не можуть скласти зрозумілий порядок

Ответить
  • ОЛЬГА
25.05.22 13:36

Доброго дня! Як правильно розрахувати середньоденну заробітну плату мобілізованому працівнику, якщо з 01.03.2022 по 17.04.2022 року з працівником було припинено дію трудового договору?

Ответить
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям