Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.08.22
1216 0 Печатать

Можливість отримання відпустки батьку дитини

Щодо можливості оформлення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку батьку, який сам виховує дитину.

Згідно із статтею 18 Закону України «Про відпустки» після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Право оформити відпустку на рівні з матір’ю батько отримав 09.05.2021 р. у зв’язку із набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною», яким внесено зміни до частини 3 статті 179 КЗпП та частини 1 статті 18 Закону України «Про відпустки»).

Крім матері дитини ця відпустка може бути використана повністю або частинами також:

♦ бабою, дідом;

♦ іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною;

♦ особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину;

♦ одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Для отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з наступними документами:

♦ письмова заява на ім’я роботодавця;

♦ копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

У випадку, якщо відпустку бажає отримати інша особа (крім матері) додатково надається:

♦ довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення цієї відпустки;

♦ довідка органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про припинення їй виплати допомоги по догляду за дитиною (із зазначенням дати);

♦ документи на підтвердження статусу особи, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, прийомних батьків чи батьків вихователів для відповідних осіб ( рішення суду або органу опіки та піклування).

У разі, якщо чоловік являється вдівцем, роботодавцю необхідно надати наступні документи:

► письмову заяву на ім’я роботодавця;

► копію свідоцтва про народження дитини;

► копію свідоцтва про укладення шлюбу;

► копію свідоцтва про смерть жінки;

► копію паспорта.

Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку оформляється наказом (розпорядженням) власника.

За бажанням особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. У випадку виходу на роботу відпустка переривається, проте виплата допомоги при народженні дитини не припиняється.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю (частина друга ст. 181 КЗпП).

Крім того, такий період зараховують до:

► страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (абзац другий частини першої ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»);

► страхового стажу для призначення пенсії (пункт 8 частини першої ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Виходячи з вищевикладеного, батько має право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

По материалам ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям