Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.12.22
3679 0 Печатать

Бізнес просить зафіксувати ставку інтерчейндж і не підвищувати плату за еквайринг

Український бізнес звертається до Офісу Президента України, Уряду та Національного Банку України.

Українська Рада Бізнесу, що є найбільшим об’єднанням профільних громадських організацій, висловлює повагу Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, Національному Банку України та дякує за підтримку в прийнятті екстрених рішень для збереження економіки України в умовах війни та за боротьбу за фінансову спроможність нашої країни.

З початку війни галузь економіки зазнала значних втрат та збитків, але кожен підприємець робить усе можливе для боротьби на економічному фронті та продовжує в надскладних умовах свою діяльність. З початку жовтня в країні почався новий період «виживання» українського бізнесу без світла та електроенергії. Незважаючи на підтримку держави у спрощенні процедур ввезення та використання генераторних установок та інших пристроїв, звільнення від ПДВ при ввезенні такої продукції, найбільший тягар та фінансові витрати все одно лягають на плечі вітчизняного бізнесу.

Рітейл, заклади громадського харчування, аптечна галузь та сфера послуг кожного дня виборюють своє право у російських терористів на забезпечення українського споживача необхідними продуктами харчування, товарами першої необхідності, ліками та необхідними послугами. Мета кожної компанії, кожного підприємця – повернутися на звільнені території та відновити свою діяльність для українців. Від спроможності роздрібного ринку та сфери послуг залежить робота і українських виробників, постачальників.

На сьогодні окупантами знищено продукції та товарів та сотні мільйонів гривень, знищено та пошкоджено тисячі квадратних метрів підприємств, де велася господарська діяльність. Велика кількість представників бізнесу перебуває у важкому фінансовому стані, вони змушені розраховувати виключно на власні сили.

Значною підтримкою для українського бізнесу в березні 2022 було прийняте міжнародними платіжними системами Visa та Mastercard рішення про:
⁃ зниження міжбанківської комісії (інтерчейндж) до рівня 0% для всіх транзакцій в межах України у фізичних торгових точках, онлайн до 31 березня 2022 року;
⁃ скасування транзакційних комісій для банків-еквайрів та банків-емітентів за внутрішніми операціями в Україні до 31 березня 2022 року.

На жаль, незважаючи на продовження критичної ситуації для бізнесу, ставки еквайрингу вже були підвищенні в квітні та вересні 2022 року, що спричинило необхідність перерозподілу фінансових витрат та збільшення відрахувань за такі послуги, які могли бути витрачені підприємцями на відновлення діяльності, відбудову бізнесу, збереження персоналу тощо.

Варто зазначити, що 29 липня 2022 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 894, відповідно до якої з 01 січня 2023 року торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані товари, включаючи товари, реалізація яких здійснюється дистанційно.

Тобто незважаючи на воєнний стан в країні, держава встановлює більш жорсткі правила діяльності для бізнесу, що потребують додаткових фінансових витрат. В загальному, члени Української Ради Бізнесу підтримують інноваційні рішення, які приймаються на рівні державних органів влади та сприяють більш прозорому веденню господарської діяльності, обліку доходів і витрат, проведенню розрахунків з використанням касових апаратів та підвищенню якості обслуговування клієнтів, але на сьогодні такі рішення не повинні бути обтяжливими і враховувати економічне і соціальне становище в Україні.

З початку війни, враховуючи нестабільність фінансової системи України, бізнес у своїй діяльності максимально взяв напрямок на проведення безготівкових розрахунків, в тому числі за наполяганням державних органів влади, що дало значний позитивний результат.

За офіційною інформацією Національного Банку України, станом на 12 грудня 2022 року, упродовж III кварталу 2022 року з використанням платіжних карток здійснено майже 2 млрд безготівкових операцій на суму близько 1 180 млрд грн, що більше на 4% за кількістю та на 57% за сумою порівняно з III кварталом 2021 року.

Однак уже в грудні 2022 року державними банками були зроблені офіційні заяви, відповідно до яких заплановане підвищення ставки інтерчейндж міжнародними платіжними системами унеможливлює подальше збереження пільгових ставок на еквайринг, а отже, його рівень з 01 січня 2023 року буде сягати довоєнного, що є значно обтяжливим для бізнесу в умовах війни. Державні банки також закликали компанії Visa та MasterCard долучитись до збереження пільгових ставок.

Важливо зазначити, що відповідно до Регламенту ЄС № 2015/751 в Європейському Союзі встановлені граничні розміри комісійної винагороди за інтерчейндж на рівні 0,2% для дебетових карток та 0,3% для кредитних карток. В Україні, незважаючи на воєнний стан, ставка інтерчейндж навіть на сьогодні значно вища, ніж в інших країнах.

Враховуючи викладені вище обставини, з метою підтримки українських підприємців та збалансування фінансової і економічної стабільності в країні, просимо підтримати позицію бізнесу щодо фіксації розміру ставки інтерчейндж на рівні не вище 0,6%-0,7%, а також не підвищення вартості еквайрингових послуг банківськими установами та їх  фіксації на рівні, що діяв в листопаді-грудні 2022 року до кінця воєнного стану та протягом трьох місяців після його закінчення.

По материалам Українська Рада Бізнесу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям