Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.01.23
3067 9 Печатать

Презумпція невинуватості платника податків та автоматична реєстрація ПН мають бути закріплені у ПКУ: законопроєкт вже є!

Минулого тижня ми розповідали, що Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію щодо визнання права платника податків (податкового агента) на презумпцію невинуватості.

Автор петиції зазначає, що українська податкова система базується на презумпції вини платника податків/ податкового агента перед державою. Усі процедури налаштовані таким чином, що на кожному кроці підприємець повинен доводити, що він не задумав недоброго. Можливість заблокувати податкові накладні, можливість зупинити роботу підприємства перевіркою – це все елементи системи, де за основу взято презумпцію вини платника податків. 

Зеленський запропонував Прем'єр-міністру України Денису Шмигалю забезпечити всебічне опрацювання згідно з компетенцією порушених в електронній петиції питань, включаючи проведення аналізу міжнародного досвіду у відповідній сфері, та вжити за результатами необхідних заходів, у тому числі спрямованих на посилення захисту прав платників податків під час практичного застосування нормативно-правових актів.

На проблему платників податків звернули увагу народні депутати, які зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення презумпції невинуватості платника податків (реєстр. № 8387).  

Законопроєкт пропонує закріпити презумпцію невинуватості платника податків у податковому законодавстві, а також встановити додаткові запобіжники проти перешкоджання господарській діяльності суб'єкта господарювання контролюючими органами під час перевірки, зокрема шляхом:

1) впровадження окремої норми про презумпцію невинуватості платника податків як загального положення Глави 11 "Відповідальність" Податкового кодексу України;

2) впровадження окремої норми у статті 80 "Порядок проведення фактичної перевірки" ПКУ, відповідно до якої контролюючі органи можуть перешкоджати господарським операціям лише у випадках прямо передбачених Податковим кодексом України та зобов'язані не допускати необґрунтованого перешкоджання господарській діяльності.

3) закріплення необґрунтованого та непропорційного цілям перевірки перешкоджання господарській діяльності платника податків посадовими особами контролюючого органу під час проведення фактичної перевірки як податкового правопорушення контролюючого органу;

4) запровадження автоматична реєстрації податкової накладної, якщо протягом 30-ти днів після її неприйняття не прийнято рішення про наявність податкового правопорушення.

5) закріплення презумпції невинуватості та принципу неперешкоджання господарській діяльності як прав платника податків відповідно до статті 17 Податкового кодексу України.

Прийняття цього законопроєкту має встановити додаткові запобіжники щодо можливого перешкоджання господарській діяльності суб'єкта господарювання контролюючими органами під час перевірки та вирішити проблему блокування податкових накладних. 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Анна
31.01.23 08:14

Супер.  Тепер треба  ще проголусувати за цей закон

Ответить
  • Наталія
31.01.23 08:48

спочатку гетманцев у 2020 році вводить презумцію вини у ПКУ, а потім героічно її скасовують. Який у нас мудрий правитель, ураааааа

Ответить
  • Наталія
31.01.23 09:39

Сподобався пункт 4 , що придумають аби приліпити правопорушення.

Ответить
  • Львица
31.01.23 12:02

Наталія, мі такое уже проходили.... Типа 24 часа не пришел ответ - значит зарегина... И шо? Приходило и позже, но нужной им датой... И доказывать не чем...

Ответить
  • Наталія
31.01.23 15:47

Львица, так про що і мова

Ответить
  • Ольга
31.01.23 10:08

Наталія,і я точно так подумала

Ответить
  • Людмила
31.01.23 17:04

2) впровадження окремої норми у статті 80 "Порядок проведення фактичної перевірки" ПКУ, відповідно до якої контролюючі органи можуть перешкоджати господарським операціям лише у випадках прямо передбачених Податковим кодексом України та зобов'язані не допускати необґрунтованого перешкоджання господарській діяльності.-
Это же "мыло"- все передбачено и никакой конкретики- "необгрунтовано"- по каким параметрам?
А где в Кодексе есть раздел, в каких случаях можно "перешкоджати господарським операціям"?
Это все ВОДА МУТНАЯ- отписки

Ответить
  • Надія
31.01.23 18:20

коли  ж буде хоч Якась відповідальність  до депутатів та інш. чиновників-які займаються  цілеспрямовано  вредительством та знущанням над бізнесом- ..(( вже не кажучи під час війни..))= хоча  в нашій країні ЦЕ - утопія-- наворовал вищий чин при владі- але ніякої відповідальності- звільнений  та разбогатевший- вже НЕ знає на який автомобіль  сідати -- зранку....- в той час як наші люди- герої  гинуть.. на фронті..втрачають  ,, руки- ноги...

Ответить
  • Оптиміст
01.02.23 19:54

Як на мене, блокування ПН, це і є пряме перешкоджання господарської діяльності, без наявності обгрунтованих підстав

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям