Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.06.23
3004 3 Печатать

Відмовляєте покупцям в оплаті карткою? Готуйтеся до перевірки!

На адресу ДПС України надходять скарги громадян щодо незабезпечення продавцями товарів можливості проведення розрахунків за допомогою платіжних карток та банківських терміналів.

ДПС нагадує платникам податків про визначені постановою КМУ від 29.07.2022 р. № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова) вимоги до порядку здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів.

Так, з 1 січня 2023 року торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 пункту 1 Постанови) повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно.

Вимоги пункту 1 Постанови не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій (пункт 2 Постанови).

Відповідно до статті 16315 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-Х порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів – тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу – підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дія, передбачена частиною першою вищевказаної статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, – тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Одночасно звертаємо увагу громадян на можливість інформувати ДПС на чат-бот ДПС «StopViolationBot» в месенджері Telegram про факти відмови у розрахунку банківською карткою.

Вся інформація, яка надходить через чат-бот, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки.

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Вера
19.06.23 10:55

О, о це добра новина!

Ответить
  • Наталия
19.06.23 18:57

Може кому добра новина... А я думаю,що це не зовсім збігається з іконографікою на сайті самої ДПС,яка ввазує,що обирати спосіб розразунків має право саме підприємство,що відповідає законам,а не нагадуванням. Тобто якщо фірма надає разунки на безготівковий розрахунок на IBAN,то які скарги можуть бути? Чи підприємницька діяльність повинна ідти по сценарію ДПС,а не на свій ризик,свої економічгі розрахунки? Чим далі ,тим гірше...

Ответить
  • Angry accountant
20.06.23 00:39

Цікаво... Була в одному прекрасному селі нещодавно, 50 км від столиці, мобільного інтернету нема,. зв'язок  поганий, але в магазині стоїть термінал і великі букви "не працює" на ньому... Питання, в чому винен власник того магазину?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям