Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.07.23
1995 0 Печатать

Права працівників будуть захищені при зміни власника підприємства

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді України прийняти в другому читанні та в цілому урядовий Проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах (реєстр. № 8244 від 29.11.2022 р.)  
 
Законопроект спрямований на приведення національного законодавства про працю у відповідність до положень Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12.03.2001 про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур, щодо встановлення обов’язку роботодавця повідомляти працівникам про зміну власника підприємства.   
 
Проектом передбачається, що:   
 
► У разі передачі суб’єкта господарювання трудові відносини працівників продовжуються із набувачем. Права і обов’язки за трудовими договорами між працівниками і відчужувачем, що існували, переходять до набувача.

►  У разі передачі суб’єкта господарювання статус і функції виборного органу первинної профспілкової організації зберігаються на тих же самих умовах і підлягають виконанню тих же самих умов, які існували до переходу прав і обов’язків від відчужувача до набувача.
 
► Відчужувач та набувач зобов’язані не пізніше 10 робочих днів до здійснення передачі суб’єкта господарювання поінформувати письмово або за допомогою технічних засобів електронної комунікації виборний орган первинної профспілкової організації про:

- дату або орієнтовну дату передачі суб’єкта господарювання;

- причини передачі суб’єкта господарювання;

- правові, економічні та соціальні наслідки передачі суб’єкта господарювання для працівників;

- будь-які заходи, передбачені стосовно працівників.
 
► Про зміни істотних умов праці, які спричинені передачею суб’єкта господарювання, працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за 2 місяці.

По материалам Тарас Мельничук, представник КМУ в ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям