Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.07.23
3432 3 Печатать

Чи може відсутність ТТН свідчити про відсутність поставки товару — ВС

Оскільки транспортною документацією підтверджується операція з надання послуг з перевезення вантажів, а не факт придбання товару, неподання товарно-транспортної накладної не може бути єдиною підставою для невизнання витрат. На це звернув увагу Касаційний адміністративний суд, скасовуючи попередні рішення у справі № 806/5200/15, повідомляє «Закон і Бізнес».

Підприємство оскаржило до суду податкові повідомлення-рішення, якими збільшено суму зобов’язання з податку на прибуток та ПДВ, а також зменшено розмір від’ємних значень ПДВ та об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що правова позиція податкового органу в ході судового розгляду справи належними доказами не спростована.

Утім КАС зазначив, що згідно з договорами товар передається згідно з накладними та довіреностями, які є невід’ємною частиною договору, а обсяг партії кожної поставки визначається згідно з письмовими замовленнями покупця, наданими не пізніше 5 днів до моменту поставки. На підтвердження виконання умов договорів позивачем надані специфікації, податкові накладні та банківські виписки.

Крім того, факт передачі товару від покупця продавцю підтверджується видатковими накладними, копії яких наявні в матеріалах справи. Банківські виписки, в свою чергу, підтверджують факт перерахування коштів. З наданих виписок можливо встановити дату платежу, суму та контрагента.

За таких обставин, касаційний суд констатував, що висновки судів першої та апеляційної інстанцій щодо доведеності податковим органом правомірності прийнятих рішень є передчасними. Адже вони зроблені без повного з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи, а оцінка наявних доказів здійснена без дотримання положень ст. 90 Кодексу адміністративного судочинства. Відтак судові рішення не є такими, що відповідають вимогам законності та обґрунтованості.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
26.07.23 04:56

Падаткова наказана? Или дальше азаровско-путлеровское кодло будет терроризировать своими ТТН, которые многим и нахрен не нужны. Собираем эти бумажки только ради грёбаной падатковой. Бумага в Украине не производится, покупается за валюту.

Ответить
  • Василь
26.07.23 09:51

8 років добиватись справедливості. Які тут підібрати слово, крім матерних?

Ответить
  • Игорь
26.07.23 10:51

И  эти еще не  конец. Справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям