Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.09.23
1128 0 Печатать

НБУ змінює правила подання звітності учасниками небанківських фінпослуг

Нацбанк пропонує до обговорення з учасниками ринку зміни до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг (далі – Правила).

Мета змін до Правил –  приведення звітності у відповідність до актуальних вимог законодавства України та нормативно-правових актів регулятора згідно з міжнародними стандартами звітності та пруденційними вимогами.

У проєкті змін до Правил:

по-перше, внесено зміни до  переліку учасників ринку небанківських фінансових послуг, на яких розповсюджується дія Правил, а саме: перелік доповнено колекторськими компаніями та виключено з нього страхових та/або перестрахових брокерів і лізингодавців. Лізингодавці після 01.01.2024 (до набуття ними статусу фінансової установи) мають подавати звітність відповідно до вимог, установлених до фінансових компаній;

по-друге, концептуально переглянуто та оновлено зміст файлів з показниками звітності. Водночас залишилася без змін структура файлів:

  • IR6 “Дані про операції перестрахування;
  • IR12 “Дані про набуття у власність / проведення дооцінки нерухомого майна”;
  • FR0 “Дані фінансової звітності”;
  • FR1 “Дані консолідованої фінансової звітності”;
  • OS1 “Дані про остаточних ключових учасників та власників істотної участі в учаснику ринку небанківських фінансових послуг”;
  • OS2 “Дані реєстраційних документів фізичних осіб – остаточних ключових учасників та фізичних осіб – власників істотної участі в учаснику ринку небанківських фінансових послуг”;
  • OS3 “Дані про керівника та виконавця відомостей щодо остаточних ключових учасників та власників істотної участі в учаснику ринку небанківських фінансових послуг”.

Водночас у зазначених файлах змінено перелік респондентів та звітний період:

  • виключено страховиків з переліку постачальників файлів FR0, FR1;
  • виключено кредитні спілки з переліку постачальників файлу FR0;
  • перелік постачальників, які подають файл FR1, доповнено ломбардами;
  • перелік постачальників, які подають файли OS1, OS2, OS3, доповнено колекторськими компаніями;
  • у файлах з показниками звітності IR6, IR12 змінився звітний період: вони подаватимуться за квартали, а не наростаючим підсумком з початку року;

по-третє, оновлено пояснювальну записку до звітності страховика, водночас скасовано подання ним актуарного звіту. Також скасовано подання пояснювальної записки до звітності кредитної спілки.

Ознайомитися з матеріалами до обговорення можна за посиланням:

Зауваження та пропозиції до проєкту змін до Правил можна надати до 23 жовтня 2023 року, надіславши їх на електронну адресу: pravila.zvitnist@bank.gov.ua.

Надаючи пропозиції, просимо зазначати найменування учасника ринку, прізвище, ім’я та телефон контактної особи.

Також пропозиції та зауваження можна надіслати на поштову адресу Національного банку: вул. Інститутська, 9, м. Київ-8, 01601.

Довідково

Файли з показниками звітності та електронні документи за IV квартал 2023 року та/або річні документи за 2023 рік, складені на звітну дату 01 січня 2024 року, подаються до Національного банку згідно з чинними вимогами Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, тобто без урахування запропонованих змін.

Ураховуючи потребу в часі для налаштування учасниками ринку небанківських фінансових послуг програмного забезпечення для складання звітності відповідно до нових вимог, передбачено умови щодо незастосування до страховиків, фінансових компаній, лізингодавців, ломбардів та кредитних спілок заходів впливу за несвоєчасне подання файлів з показниками звітності, електронних документів та/або допущені помилки під час складання звітності за окремі звітні періоди.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям