Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.12.23
1208 0 Печатать

У Гетманцева вигадали новий спосіб боротьби з нелегальним ринком пального

Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує прийняти за основу законопроєкт № 10215 щодо запровадження системи контролю за обігом нафти, газового конденсату та розчинників.

На жаль, в Україні сьогодні часто переробляють газовий конденсат на прямогонний бензин, який в подальшому використовується в якості основного компонента для приготування бензинів, які не відповідають вимогам чинного технічного регламенту.

Законопроєкт передбачить віднесення до підакцизної групи товарів нафти та газового конденсату, що дозволить контролювати їх обіг та сприятиме зменшенню на ринку кількості неякісного пального, а також збільшенню надходжень до бюджетів.

Народний депутат Ніна Южаніна висловила свою думку щодо такого рішення. Вона зауважила, що цим законопроєктом пропонується для розчинників встановити ставку 245,50 євро за 1000, бо саме розчинники використовуються для бадяжного пального.

За словами авторів цього документу, законопроєкт допоможе побороти ринок нелегального пального.

Водночас, неможливість ухилення від оподаткування при виробництві й продажу пального в Україні реалізували ще 5 років тому, коли в минулому скликанні парламенту запровадили СЕАРП (систему електронного адміністрування реалізації пального).

Тоді тіньовий ринок пального знизився з 25 до 10%.

Припинення дій решти недобросовісних гравців – прерогатива вже контролюючих та правоохоронних органів.

Але, на думку Н. Южаніной у Комітеті вирішили піти іншим шляхом, який призведе тільки до здорожчання низки товарів для кінцевих споживачів.

Це неминуче, адже розчинники використовуються не тільки, щоб «бадяжити» пальне, а й у поліграфії, шкіргалантереї, автопромі, медичній галузі тощо.

А крім того, ця ініціатива аж ніяк не наблизить нас до омріяного членства в Євросюзі: Директивою Директива Ради 2003/96/ЄС від 27 жовтня 2003 року передбачено, що ставки акцизного податку не застосовуються до інших видів палива, крім тих, що використовуються як моторне чи опалювальне пальне.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям