Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.01.24
7365 2 Печатать

Чи передбачає Нацстратегія доходів оподаткування надходжень на картки фізосіб: пояснення Мінфіну

В Інтернеті почали з'являтися повідомлення про те, що Національна стратегія доходів України передбачає оподаткування будь-яких переказів на  картки фізосіб за ставкою 18%.
У Міністерстві фінансів надали пояснення з цього приводу.

Національна стратегія доходів України – це комплексний та структурований документ, який потрібно читати уважно. Будь-який захід, що планується до впровадження підкріплено описом проблематики, як обґрунтування необхідності кожної реформи. Наголошуємо, що у тексті Нацстратегії відсутні заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізичної особи.

Некоректні висновки з цього питання могли бути зроблені на основі інформації з розділу 4.3.1 «Реформа спрощеної системи оподаткування»:

«Всі доходи фізичних осіб отримані поза межами підприємницької діяльності, крім тих, що прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України».

 Насправді це означає, що:

1. В тексті відсутні  слова про «будь-які надходження на картку фізособи»;

2. Фраза про вимоги щодо «оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності» відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують в діючому податковому законодавстві (в розділі IV чинної редакції Податкового кодексу України).

Важливо зауважити: будь-яка реформа податкової політики вимагає напрацювання детальних змін до податкового законодавства. Жодна фундаментальна реформа (особливо така складна, як зміна правил оподаткування доходів фізичних осіб) просто неможлива без обговорень з громадськістю, бізнесом, відповідними органами влади. Більше того, як зазначено в Нацстратегії подібні зміни можуть бути запроваджені не раніше року наступного за тим, в якому будуть вважатися виконаними заходи щодо забезпечення конфіденційності та захисту даних в системах ДПС (в тому числі інформації, одержаної від платників податків та податкових агентів).

Одночасно, народний депутат Ніна Южаніна роз'яснила, що ДПС України отримає доступ до даних про банківські рахунки українців.

Нардеп повідомляє, що про це йдеться в затвердженій урядом Національній стратегії доходів.

Аргументи на користь такого рішення:
«Отримання контролюючими органами доступу до банківської інформації надасть можливість підсилити аналітичну складову в роботі податкової, запровадити нові сервіси для сумлінних платників податків, зокрема із складання проектів податкових декларацій за платників податків, що дозволить звести подання податкової звітності до одного «кліку», запровадити прогресивну шкалу ставок оподаткування та багато інших речей, які на сьогодні є природніми для європейських податкових систем»

І контраргументи:

«Однак на сьогодні це є неможливим, у зв’язку із низьким рівнем довіри суспільства контролюючим органам».

Як зазначає Н. Южаніна, необхідно, щоб розширенню повноважень податкових органів щодо доступу до інформації про рух коштів на банківських рахунках платників податків передуватиме запровадження дієвих заходів, спрямованих на відновлення довіри до роботи податкових органів (особливо в частині роботи з персональними даними платників податків) та надання суспільству гарантій щодо унеможливлення використання цих розширених повноважень для тиску на окремих платників податків та перешкоджання їх роботі.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • СержК
02.01.24 09:35

Пішли відмазки на резонанс... Хлопчики, мова не про саме оподаткування переказів (а там теж багато питаннь буде, як відокремити, наприклад, внутрисімейні перекази), а про повний доступ податкової до рахунків громадян! Далі система все зробить сама за своєю викривленою жадібною логікою. Про яку довіру до цього гусешкуродера в найближчому майбутньому взагалі може йти мова?!!! Замість того, аби на военний час та період відновлення зробити  максимально просту підьомну по оподаткуванню систему для малого та середнього бізнесу, ви лише вилизуєте та модернизуєте систему покараннь! А в умовах війни контроль за перекащами - це взагалі в окремих випадках (волонтерство та накшталт цього) злочинні дії...

Ответить
  • Галина
04.01.24 11:20

Просто немає цензурних слів. Хай би себе контролювали за які такі мільйони купують нерухомість, авто и таке інше. З простих людей ладні шкіру здерти. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям