Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.01.24
3337 3 Печатать

Новий Трудовий кодекс: що зміниться

Міністерство економіки підготувало проєкт нового Кодексу законів про працю. У січні стартує обговорення його з усіма зацікавленими сторонами. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, новий Трудовий кодекс – це реформа, якої український ринок праці чекав роками. 

“Ринок праці в Україні досі функціонує за Кодексом законів про працю 1971 року. Попри численні зміни, цей документ більше не відповідає вимогам часу та гальмує розвиток економіки. Повномасштабна війна тільки дужче підсвітила всі недоліки, архаїчні та часто шкідливі радянські норми, яким понад пів століття. У новому законодавстві про працю ми, нарешті, легалізуємо різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час. Діджиталізуємо збір інформації про працівника. Більше не потрібні будуть паперові трудові книжки. Боротимемось із мобінгом та чимало іншого. Наша мета – створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод”, – зазначила Юлія Свириденко.

Також у 2024 році Міністерство економіки планує реформувати підходи до державного замовлення, що допоможе протидіяти структурному безробіттю. Це такий вид кадрового дефіциту, коли безробітних багато, але в той самий час ринок праці потребує зовсім інших фахівців. Щоб розв’язати цю проблему, держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму. Натомість в українців з’явиться можливість  отримати грант та отримати бажану професію.

“Грант частково покриватиме витрати на навчання (cofinancing of tuition). Заклад і освітню програму студент обиратиме за своїми вподобаннями. Мета такої системи – максимальна свобода вибору. Адже молода людина вступатиме в той навчальний заклад, куди хоче, а не де є бюджетні місця. У такому випадку шанси, що по закінченні він або вона працюватимуть за фахом – значно вищі, ніж за нинішніх умов”, – підкреслила Перший віцепрем'єр-міністр. 

Ще одним важливим кроком на шляху оновлення ринку праці в Україні стане модернізація Державної служби зайнятості. Відбудеться поступовий перехід цієї структури до сервісно-орієнтованої моделі розвитку людського капіталу та підтримки соціально незахищених категорій населення. 

Крім того, реформа ДСЗ передбачає цифровізацію 90% процесів та широку мережу партнерств з тренінговими компаніями, компаніями з підбору персоналу, а також – з громадськими організаціями, що займаються соціальними проєктами. Тож у підсумку ДСЗ стане потужним аналітичним центром, який прогнозуватиме розвиток ринку праці за галузями і регіонами, проєктуватиме програми підтримки. При цьому він продовжить виконувати й нинішні функції – підбирати персонал, навчати та перенавчати безробітних, реалізовувати державні програми підтримки бізнесу та грантові проєкти.

Наступного року обсяги державної підтримки людей та бізнесу значно збільшаться. Навчання та перенавчання зможуть пройти 100 тисяч українців. Роботодавці зможуть отримати компенсації за облаштування щонайменше 10 тисяч інклюзивних робочих місць. А  у межах програми єРобота планується видати 15 тисяч грантів. Це й гранти на власну справу, гранти для ветеранів, ветеранок та їхніх дружин і чоловіків, а також гранти для переробних підприємств.

Для тих же, хто нині визначається з майбутнім фахом або планує змінити професію, Юлія Свириденко назвала перелік фахівців, яких потребує ринок праці. Це – інженери та технічні спеціалісти оборонно-промислового комплексу, військові всіх спеціальностей, випускники зі STEM-освіти (наука, технології, інженерія та математика), медики, зокрема реабілітологи і психологи, освітяни, енергетики, будівельники, архітектори, проєктанти тощо.

По материалам Мінекономіки

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
09.01.24 10:22

"всі недоліки, архаїчні та часто шкідливі радянські норми, яким понад пів століття" – так, таке, напевно є, але й про себе не треба забувати: дуже багато нісенітниці та шкідливого тупізму ввели до кодексу вже без "радянщини". 
"у новому законодавстві про працю ми, нарешті, легалізуємо різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час." – цілковита маячня і повна втрата пам'яті! "Надомна" робота була "легалізована" ще на початку 90-х, просто ніхто офіційно не оформлявся нянею, домробітницею та ін. Має бути не "легалізація", а просто згадка про різні форми зайнятості, БЕЗ обмежень (як у нас люблять робити): то вигадують обмеження щодо кількості працівників, то зарплата має бути величезною та ін. 
Має бути прив'язка до оплати за 1 годину: відпрацював на місяць 10 годин – отримай свою зарплату за 10год., відпрацював 15 годин – отримай більше; і не потрібно тоді підсумований облік, НЕпідсумований, фіксований, НЕфіксований та інші 50 видів обліку, куди держава намагається впхнути свою "легалізацію". Прив'язка до мін. зар. плати за місяць має бути тільки для соціального контролю з боку держави (гарантії), для сплати ЄСВ...

Ответить
  • Ольга
10.01.24 13:29

Мне очень понравился пункт про минимизацию бюджетных мест в ВУЗах и введение грантов.Как всегда у нас бюджет отменят, а гранты разворуют.
Что касается "вредных и архаичных" советских норм в ТКУ. то это, несомненно, 8-часовый рабочий день, 2 выходных, оплата ночных , сверхурочных и праздничных, ежегодный оплаченный отпуск , больничные и декрет. Вот увидите, именно это сволочи и отменят.

Ответить
  • бурундук
10.01.24 16:40


В Виду того, что все «радянськое « муляет глаз и мешает жить настоящим патриотам, то считаю справедливым удалить все нормы.. А Конституция на «павзи». Оставить  панщину и рабские правила


 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям