Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.01.24
1081 0 Печатать

Чи передбачена відповідальність СГ за невидачу та/або не забезпечення видачі споживачу розмінної монети?

Відповідно до п. 22 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі – Положення № 148), суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність у касі банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі (за винятком тих номіналів монет (банкнот), карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Нацбанком) з урахуванням бонусних програм лояльності та/або наявності пристроїв для приймання монет.

Підпунктом 4 п. 58 розд. VI Положення № 148 визначено, що контролюючий орган під час проведення перевірки перевіряє обов’язковість забезпечення постійної наявності в касах підприємств у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, що перевіряються, монет для видачі здачі.

При цьому, на даний час у органів ДПС України відсутні законодавчі підстави для застосування фінансових санкцій до суб’єктів господарювання за невидачу та/або не забезпечення видачі споживачу розмінної монети, оскільки, у зв’язку з набранням чинності Указом Президента України від 20.06.2019 р. № 418/2019 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України», втратив чинність Указ Президента України від 12.06.1995 р. № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», яким були передбачені фінансові санкції за порушення норм з регулювання обігу готівки.

Водночас, пропонуємо суб’єктам господарювання звернутися до Національного банку України, як до розробника Положення № 148, для отримання більш детального роз’яснення з порушеного питання.

По материалам Категорія 109.19 "ЗІР"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям