Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.01.24
3091 0 Печатать

Подання додатка КІК до майнової декларації

Чи потрібно подавати до Декларації про майновий стан та доходи за 2022 рік додаток КІК, якщо фізичною особою прийнято рішення щодо подання Звіту про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік одночасно з поданням Декларації за 2023 рік, тобто у 2024 році?

Вимоги щодо складання та подання Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) встановлені п. 392.5 ПКУ.

Зокрема, п.п. 392.5.2 ПКУ передбачено, що контролюючі особи – фізичні особи зобов’язані подавати Звіт до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної Декларації, такі копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії подаються разом із річною Декларацією за наступний звітний (податковий) період.

Наказом Мінфіну від 25.08.2022 р. № 254 затверджено форму Звіту про контрольовані іноземні компанії, скорочену форму Звіту про контрольовані іноземні компанії та Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу.

Крім того, наказом Мінфіну від 17.05.2022 р. № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», з 1 січня 2023 року запроваджено нову форму Декларації, яка передбачає заповнення окремого додатку КІК для фізичних осіб – контролерів контрольованих іноземних компаній.

В той же час, п. 54 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній протягом перехідного періоду, зокрема, першим звітним (податковим) роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної Декларації за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік.

Таким чином, встановлено певний перехідний період, який надає можливість контролюючим особам подати до контролюючого органу Звіт за 2022 рік одночасно з поданням річної Декларації за 2023 рік.

Враховуючи зазначене, якщо фізичною особою прийнято рішення щодо подання Звіту про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік одночасно з поданням Декларації за 2023 рік, то у такому випадку додаток КІК до Декларації за 2022 рік подавати не потрібно.

По материалам Категорія 103.24 "ЗІР"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям