Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.01.24
2103 4 Печатать

Чи відображати в розрахунку 4ДФ виплату доходу на користь самозайнятих осіб

Чи потрібно податковому агенту в Розрахунку відображати виплату доходу на користь самозайнятих осіб (ФОП та осіб, що проводять незалежну професійну діяльність)?

Так, у разі нарахування (виплати) доходів податковий агент повинен відобразити в Розрахунку такі виплачені доходи на користь всіх платників податків - фізичних осіб, в тому числі виплачені на користь самозайнятих осіб (фізичних осіб - підприємців та осіб, що проводять незалежну професійну діяльність).

Адже відповідно до п.п. «б» п. 176.2 та п.п. 49.18.2 ПКУ, особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ (далі – Розрахунок) до контролюючого органу за основним місцем обліку.

По материалам ГУ ДПС у Рівненській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Дуже злий бух
19.01.24 10:30

Знаю, що треба відображати...Але, як на мене, підприємство не є податковим агентом для ФОП при виплаті йому доходу, знаючи його підприємницький статус. Навіть сама назви форми про це говорить! Тим паче, є роз'яснення податкової,у випадку якщо працівник отримує послуги (отель) під час відрядження, то відшкодовуючи такі послуги, підприємство НЕ відображає суми по ним в 4ДФ, а по товару/ матеріалу в абсолютно схожій ситуації наполягають на відображенні. Я не згодна!!! Наприклад, працівник за власний кошт купив на ринку матеріали, взяв чек, виписку ФОП, відзвітував, а підприємство відобразило виплату цьому ФОП в 4ДФ, а у того ФОПа немає оптового КВЕД, тож він отримав серйозні неприємності. Ось вона, неузгодженість в чистому вигляді....

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
19.01.24 19:28

Дуже злий бух, дизлайк не ставив (а дайк – так). Щодо "не є податковим агентом для ФОП при виплаті йому доходу, знаючи його підприємницький статус" – не завжди так.
Наприклад, ФОП зареєстрований в м. Донецьк. При виплаті доходу такому ФОПу потрібно утримати ПДФО і ВЗ.
Другий приклад: суб'єкт господарювання (ЮО, ФОП, особа-"незалежник") виплатив ФОПу дохід за роботи/послуги, наприклад за послуги тимч. проживання; але в ЄДР такого ФОПа відсутній будь-який (або всі) КВЕД(и) з Розділу "55 Тимчасове розміщування". У цьому випадку платнику доведеться нарахувати (і сплатити) ЄСВ. В іншому згоден з Вами. 
Можна продовжити і додати приклад не з ринком, а зі звичайним магазином (у якому є ФОП, котрий немає КВЕДів на опт. торгівлю): клієнт, наприклад, інший ФОП – розрахувався за товар через РРО/ПРРО і POS-термінал картою-ключ до свого ФОПівського рахунку, а потім відобразив у 4ДФ. Чи зможе отримати серйозні неприємності в цьому випадку ФОП-продавець? Так, нажаль. 
Аналогічна ситуація з наданням послуг/робіт. Наприклад, ФОП-перукар 2 групи, з яким клієнт розрахувався знову-таки черезРРО/ПРРО і POS-термінал картою-ключ до свого бізнес-рахунку; клієнт виявився, наприклад ФОПом на ЗСО, чи нотаріусом, а потім відобразив у 4ДФ. Чи зможе отримати серйозні неприємності в цьому випадку ФОП-виконавець? Нажаль, так, бо не має права надавати послуги НЕплатникам ЄП; і доведеться потім щось довго і нудно доводити...

Ответить
  • Інна
22.01.24 10:01

Сомневающийся Sкептиk, а чому: "Наприклад, ФОП зареєстрований в м. Донецьк. При виплаті доходу такому ФОПу потрібно утримати ПДФО і ВЗ." ??? Будь ласка посилання на норму ПКУ, що при виплаті доходу ФОПу потрібно утримати ПДФО?

Ответить
  • Дуже злий бух
19.01.24 18:30

😉Цікаво, той хто ставить дизлайк, не згоден з чим? Хотілось би ознайомитись, мені важливо знайти різні професійні судження. З задоволенням би прочитала.  А дизлайк - це так, ні про що.
 "- Да, несогласен я!
  - С кем, позвольте полюбопытствовать?!
  - С обоими..."

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям