Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.01.24
2193 2 Печатать

Що зміниться для роботодавців у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю

В Україні лише трохи більше 16% людей з інвалідністю офіційно працевлаштовані, у країнах ЄС цей показник в середньому дорівнює  55%. 

А повномасштабна війна призвела до збільшення кількості людей з інвалідністю та загострила питання інклюзивності. Наша мета – створити рівні умови для всіх, хто бажає працювати та наближати перемогу України. Сучасні технології дозволяють людям навіть зі значними фізичними порушеннями функціонування реалізувати свій інтелектуальний потенціал. Люди з ментальними порушеннями теж завдяки роботі можуть відчувати свою залученість до суспільства.

Прийняття законопроекту призведе до суттєвого збільшення можливостей для осіб з інвалідністю стати затребуваними на ринку праці, отримати роботу і, відповідно, економічну самостійність. 

Вимоги про дотримання квоти з працевлаштування осіб з інвалідністю проєкт закону поширює не тільки на підприємства приватного сектору, як це було раніше, а й на державні органи, державні та комунальні підприємства, установи й організації. Тобто як приватні, так і державні та комунальні підприємства та установи на однакових умовах, матимуть зобов'язання працевлаштовувати осіб з інвалідністю, 

Розширюються категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю. Соціально орієнтований бізнес зможе створювати нові підприємства захищеного працевлаштування та трудової інтеграції. Пріоритет у таких підприємствах буде на працевлаштуванні людей з важкими формами порушень функціонування (на сьогодні  це тільки підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю). 

Одночасно для роботодавців впроваджується заохочувальна система працевлаштування людей з інвалідністю. Так, законопроект передбачає компенсацію роботодавцям витрат на облаштування «розумних» робочих місць для осіб з інвалідністю.

Законопроект передбачає фінансування за рахунок цільового внеску надання соціальних послуг, які полегшують працевлаштування осіб з інвалідністю (соціальний супровід, персональний асистент, переклад жестовою мовою тощо).

При цьому законопроект передбачає вибір для роботодавців: або працевлаштувати осіб з інвалідністю, облаштувавши їм (за потреби) належним чином робоче місце (1 робоче місце для роботодавців, що мають штат від 8 до 25 працівників; 2% робочих місць - для роботодавців, основним видом діяльності яких є реабілітація осіб з інвалідністю, навчання таких осіб або догляд за ними; для закладів охорони здоров'я;  4% робочих місць – для роботодавців, що мають штат більше ніж 25 працівників) або сплатити цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (наприклад, у разі,  неможливості працевлаштувати осіб відповідної категорії через високий ступінь виробничого ризику).Також передбачено можливість купити товари, які вироблені на підприємствах трудової інтеграції або захищеного працевлаштування і зарахувати їх вартість в рахунок сплати внеску. 

Акумульовані кошти, сплачені роботодавцями як приватного, так і публічного сектору спрямовуватимуться на пристосування робочого приміщення і простору до потреб осіб з інвалідністю, на забезпечення надання соціальних послуг при працевлаштуванні осіб з інвалідністю

Таким чином Мінсоцполітики підтримує прийняття законопроекту № 5344-д і закликає Верховну Раду України прийняти його, який такий, що значно розширює умови для осіб з інвалідністю працевлаштуватися і реалізувати свій професійний потенціал.

По материалам Мінсоцполітики

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Дуже злий бух
25.01.24 23:11

В мене тільки одне питання - чому держава не опікується своїми громадянами? Вся турбота перекладається на плечі СГ, ніхто не враховує специфіку підприємств, є тільки норматив...  Підприємства мають згідно нормативу працевлаштовувати соціально вразливих людей, інвалідів, не забувати і  дотримуватись рівня сплати податків відповідно до галузі, роздавати повістки, слідкувати щоб вакцинувалися працівники/ оновили свої воєнні білети, підтримувати рівень сплати ЗП відповідно до галузі і регіону... А представники держави у вигляді фіскалів та контролерів будуть блокувати податкові накладні, включати в план-графік перевірок, перевіряти коми в наказах, перевіряти чи відповідає приміщення протипожежним і якимось іншим нормам, і головне, штрафувати-штрафувати-штрафувати.... 
А тим часом, хворі люди, яким поставили надскладний діагноз, мають знайти величезні кошти, подолати байдужість лікарів, а саме страшне почути від них: "А що ви хочете, немає коштів...."
Ось воно - замкнене коло...
Це так, крик душі...

Ответить
  • Светлана
26.01.24 08:32

следующий шаг-содержание инвалидов за счет предпринимателей, помимо уплаты всей вышеперечисленной хрени

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям