Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.03.24
640 0 Печатать

Рішення МСЕК можна оскаржити: як це зробити

Якщо ви вважаєте, що рішення МСЕК є невідповідним, ви можете його оскаржити. Спочатку варто це зробити в досудовому порядку, якщо ж і надалі ви не будете згодні з результатом – потрібно звернутися до суду.

Досудовий порядок оскарження передбачає такі кроки:

  • Пройдіть повторний огляд.

Для цього потрібно написати заяву до тієї ж комісії, де ви проходили огляд, або центральної чи обласної комісії. Після цього буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення.

  • Зверніться до Центральної МСЕК.

Якщо ви не погоджуєтеся з новим рішенням, то можете подати оскарження до Центральної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Міністерства охорони здоровʼя України.

  • Пройдіть обстеження в науково-дослідних установах. 

У складних випадках МСЕК може направити вас на медико-соціальне експертне обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) або Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Після обстеження ці установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

Якщо ви і в цьому випадку вважаєте отриманий результат неправомірним, ви можете оскаржити його в суді. 

Для цього потрібно звернутися до адміністративного суду за місцем вашого проживання чи фактичного перебування, або за місцем знаходження МСЕК.

Термін на звернення до суду становить не пізніше шести місяців з дня отримання рішення МСЕК, яке ви вважаєте неправомірним.

Також МОЗ нагадує: якщо ви або ваша дитина, яка має інвалідність, не можете пройти повторне обстеження й оформити направлення на МСЕК, тоді строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. 

На період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи значно спрощена. А саме: МСЕК здійснюють свої функції за принципом екстериторіальності.

Якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, звертайтеся телефоном до контакт-центру  МОЗ: 0 800 60 20 19.

По материалам МОЗ України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям