Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.03.24
1181 1 Печатать

Сплата податку на нерухоме майно фізособами

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки нараховується у 2024 році фізичним особам – власникам нерухомості за звітний 2023 рік. 

Ставки податку для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості встановлюються за рішенням місцевих органів влади, залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 м2 .

З інформацією щодо ставок податків, встановлених кожним органом місцевого самоврядування в Україні, можна ознайомитись на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням.

База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи – платника податку зменшується для квартир - на 60м2, для житлових будинків – на  120 м2, для різних типів нерухомості, коли у власності квартира та житловий будинок - на 180 м2.

Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки не надаються на:

  • на об’єкти, якщо площа такого об’єкта перевищує п’ятикратний розмір неоподаткованої площі, встановленої податковим кодексом (для квартир – 300 м2, для житлових будинків – 600 м2, для різних типів – 900 м2)
  • на об’єкти, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здавання в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності)

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Передача зазначеної інформації здійснюється на центральному рівні між Мін’юстом і ДПС в електронній формі комунікаційними каналами зв’язку.

Щороку до 1 липня  платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки надсилаються (вручаються) за місцем  податкової адреси податкове повідомлення - рішення про сплату суми податку.

Обов’язок щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки виникає у фізичних осіб протягом 60 календарних днів з моменту вручення (отримання) повідомлення. 

Фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на майно, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС, а також за допомогою мобільного за стосунку «Моя податкова».

Однією з поширених причин не отримання податкових повідомлень-рішень з податку на майно є невідповідність податкової адреси фізичної особи її фактичному місцю проживання. Фізичні особи - платники податків зобов'язані подавати контролюючим органам відомості про зміну місця реєстрації протягом місяця з дня виникнення таких змін, шляхом подання відповідної заяви за встановленою формою (5ДР).

Після отримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в разі виникнення питань, платник має право звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою за роз’ясненнями або проведення звірки даних за письмовою заявою. 

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів контролюючим органом проводиться перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове повідомлення-рішення, а попереднє повідомлення – рішення вважається скасованим.

Якщо у власності фізичної особи перебувають об’єкти нерухомості, що підлягають оподаткуванню, а податкове повідомлення-рішення не отримано, необхідно звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) з письмовою заявою та правовстановлюючими  документами для нарахування та сплати податку.

Звертаємо увагу, що ПКУ визначено, право контролюючого органу нарахувати (перерахувати) податкові зобов’язання з майнових податків за 1095 днів тобто за три податкові (звітні) періоди (роки).

По материалам ГУ ДПС у Хмельницькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Злой
11.03.24 12:56

А если не пришло уведомление и я не обратился с уточнением, налога же нет?  Штрафа вроде нет, так какой идиёт сам пойдет сдаваться?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям