Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.03.24
1815 0 Печатать

Як відображати перехідні відпускні у звітності

У листі від 06.02.2024 р. № 2800-030401-8/7291 Пенсійний фонд України надав роз'яснення щодо відображення у Податковому розрахунку сум, нарахованих за дні відпусток.

Автори листа зауважили, що визначення видів виплат, які підлягають нарахуванню ЄСВ, проводиться відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (пп. 2 п. 2 розд. IV Інструкції № 449).

Згідно з пунктом 1.6.1 пункту 6 розділу 1 цієї Інструкції, суми нарахувань за час відпусток розподіляються пропорційно часу, який припадає на дні відпустки у відповідному місяці. Це відрізняється від порядку фактичної виплати цих сум.

Таким чином, для відображення нарахованих сум за дні відпусток у Податковому розрахунку рекомендується керуватися зазначеними положеннями Інструкції та розподіляти відповідні суми пропорційно до тривалості відпустки у відповідному місяці.

Нарахування ЄСВ здійснюють у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженому наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, на підставі бухгалтерських та інших документів, які підтверджують нарахування виплат, на які нараховують ЄСВ.

Отже, у додатку 1 до Податкового розрахунку «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам», суми, нараховані за дні щорічних та додаткових відпусток, вносять до графи 17 «Загальна сума нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) (усього з початку звітного місяця)», згідно з п. 1 розд. IV Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку.

При чому, зазначають відповідний місяць лише в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань 10. Водночас суми, що припадають на дні відпустки в наступних місяцях, включають до поля наступних місяців і відображають в окремих рядках за першим рядком з кодом типу нарахувань 10.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям