Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.03.24
600 0 Печатать

Президент підписав Закон про оборонні закупівлі

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 10454 щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану.

Федерація роботодавців України півтора роки послідовно захищала позицію українських постачальників та виробників для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони.

На можливі проблеми із Постановою № 335 Федерація роботодавців України звернула увагу усіх державних стейкхолдерів ще в серпні 2022 року.

Як наслідок правової колізії, що виникла, ДАСУ після аудиту закупівель в Міноборони заявила, що постачальники техніки, зброї, обладнання, одностроїв, продуктів військовим мають повернути бюджету прибуток, закладений в контракти. Бо у відповідній постанові КМУ №335 не згадано про прибуток. Йшлося тоді про 2,5 млрд грн. З яких, до речі вже були сплачені податки, а кошти у багатьох компаній – інвестовані у виробництва.

Це при тому, що українські підприємства виробляли продукцію для потреб оборони значно дешевше іноземних аналогів, сплачували податки та заробітні плати, намагались покрити втрати через порушення логістики, релокацію та інші військові ризики.

Акти ДАСУ почали перетворюватись на кримінальні провадження з вилученням документації і обшуками на підприємствах.

ФРУ вела активну роботу для врегулювання ситуації, що склалася. Консолідовану позицію напрацьовували також на засіданнях комітету ФРУ, враховуючи специфіку постачальників з різних галузей, а отже і різну регуляторну базу у кожного.

Зверталися до Уряду, профільних міністерств, на зустрічі Президента з бізнесом закликали терміново врегулювати це питання.

Дія Постанови № 335 була зупинена, але неврегульованим залишився статус поставок, здійснених виробниками до цих змін.

Ми багато працювали з народними обранцями, головами депутатських фракцій, провели десятки зустрічей та переговорів.

Депутати ВР конституційною більшістю проголосували за прийняття законопроекту, який має поставити крапку у історії із правом постачальників ОПК на прибуток.

Вдячні Президенту України, Першому Віце Премʼєр-міністру - Міністру економіки Юлії Свириденко, головам депутатських фракцій та комітетів, всім народним депутатам, хто підтримав це правильне державницьке рішення й зняв ризики і тиск з компаній оборонного сектору.

І ось Президент України підписав закон № 10454. Підписаний закон матиме ретроспективне застосування. Таким чином розв’язується питання для всіх підприємств, які з початку дії воєнного стану виконували державні оборонні замовлення. Ми очікуємо, що після вступу Закону в силу в силу будуть відізвані всі акти ДАСУ в частині прибутку, будуть закриті всі кримінальні провадження з цього приводу і будуть зняті всі ризики з постачальників оборони і це дозволить їм більш ефективно працювати.

По материалам Федерація роботодавців України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям