Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.03.24
705 0 Печатать

Складання та подання звіту про контрольовані іноземні компанії, строк складання та подання звіту

1 січня 2022 року набрав чинності Закон України № 466-IX від 16 січня 2020 року, яким були внесені зміни до ПКУ та яким було введено інститут контрольованої іноземної компаній.

Контрольовані іноземні компанії мають дві форми звітності, а саме: повідомлення про набуття або припинення участі у контрольованих іноземних компаніях та звіт про контрольовані іноземні компанії.

Починаючи з 1 січня 2024 року всі контролюючі особи (фізичні та юридичні особи) іноземних компаній зобов’язані подати звіт про свою контрольовану іноземну компанію.

Платнику податку необхідно подавати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022-2023 звітні роки до контролюючого органу одночасно з поданням податкової декларації з податку на прибуток за 2023 рік у 2024 році.

Водночас пунктом 54 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ встановлені такі особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії протягом перехідного періоду: першим звітним (податковим) роком для Звіту є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року - звітний період, що розпочинається у 2022 році).

Контролюючі особи мають право подати Звіт за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

Строк складання та подання звіту про контрольовані іноземні компанії:

- для фізичних осіб до 1 травня року наступного за звітним одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи фізичних осіб;

- для юридичних осіб - до 1 березня наступного року за звітним одночасно з поданням податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

По материалам Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям