Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.04.24
1037 0 Печатать

Видалення відомостей про керівника юридичної особи – нова можливість Державного реєстру

Реалізовано технічну можливість видалення відомостей про керівника юридичної особи та керівника відокремленого підрозділу юридичної особи з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у зв’язку з припиненням їхніх трудових чи цивільно-правових відносин на підставі рішення суду.

Запровадження цього функціоналу покликане забезпечити, по-перше, реалізацію судових рішень, пов’язаних з розірванням відносин між керівником та юридичною особою за відсутності відповідного рішення загальних зборів засновників (учасників) у випадках, коли, наприклад:

  • одноосібний засновник (учасник) юридичної особи помер та не призначено управителя спадщини для управління корпоративними правами;
  • втрачено зв’язок з засновниками (учасниками) юридичної особи, у зв’язку з чим неможливо звернутися до них та/або провести загальні збори – засновники (учасники) залишились на тимчасово окупованій російською федерацією території, визнані безвісно відсутніми, виїхали за кордон тощо;
  • засновники (учасники) ігнорують заяву керівника про звільнення чи припинення цивільно-правових відносин всупереч вимогам законодавства чи положенням правочину (угоди, договору тощо) та не приймають відповідного рішення.

По-друге, вищевказане нововведення дозволяє державному реєстратору юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відобразити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань актуальні відомості про керівника юридичної особи чи керівника відокремленого підрозділу юридичної особи, зокрема, шляхом проставлення відмітки про його відсутність та зазначення причин (підстав) його відсутності.

Довідково: технічним адміністратором Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є Державне підприємство «Національні інформаційні системи».

По материалам Східне міжрегіональне управління Мін’юсту

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям