Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.06.24
806 1 Печатать

З 1 липня діє кримінальна відповідальність за товарну контрабанду

З 1 липня 2024 року Законом 5313-ІХ запроваджено кримінальну відповідальність за товарну контрабанду:

♦ вартістю від 7,57 до 15,14 млн грн у вигляді штрафу від 170 до 425 тис грн,

♦ вартістю понад 15,14 млн грн - відповідальність від штрафу в 850 тис. грн до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна.
 
А для підакцизних товарів вартістю від 1,136 до 2,271 млн грн діятиме санкція від 340 тис. грн штрафу до 6 років позбавлення волі, а вартістю понад 2,271 млн грн - від 1,275 млн грн штрафу до 12 років в’язниці з конфіскацією майна.

Автори проєкту закону одним із основних аргументів доцільності криміналізації вказували на низьку результативність розгляду справ про ПМП (протидії митним правопорушенням) в судах з точки зору кількості закритих справ про ПМП, низького проценту прийняття судами постанов про притягнення до відповідальності за ПМП, низького економічного ефекту від застосування економічних видів стягнень у вигляді штрафів та конфіскації, низького проценту надходжень до державного бюджету від реалізації конфіскованих за рішенням судів товарів.      

На мою думку та думку експертів, основними причинами такого незадовільного стану щодо протидії митним правопорушеннями є:

► фактичний розвал ефективної системи протидії та боротьби з митними правопорушеннями в митних органах, що стався за період відсутності у митниці організаційної та інституційної самостійності після її поглинання Міндоходів;
 
► реальний кадровий голод у цьому напрямі діяльності митниці як в організаційному, так і в професійному сенсі, що виник після фактичного «поглинання митниці» податковою;

► критична втрата динаміки взаємодії з митними органами суміжних держав та взаємодії в рамках міжнародного митного співробітництва;

► криза системного аналізу результатів розгляду справ про порушення митних правил у судах, відсутність практики узагальнення таких рішень, відсутність ініціативи при захисті інтересів держави в судах, що призводить до прийняття в суді рішень не на користь держави;

► низька якість оформлених протоколів про ПМП, непрофесійне представництво інтересів держави в судах, що призводить до прийняття рішень не на користь держави;  

► відсутність у складі митних органів підрозділів митної варти, що робить фактично неможливим протидію митним правопорушенням на «зеленому кордоні» та на митній території України. 

Народний депутат Ніна Южаніна, аналізуючи норми закону, які наберуть чинності з 1 числа наступного місяця, робить висновок, що проблеми будуть в усіх (від митника, суб’єкта зовнішньо-економічної діяльності до простого громадянина України).

По материалам Ніна Южаніна, народний депутат

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алла
26.06.24 14:39

Ніна Южаніна. Акцизні накладні - то було доцільно і безпроблемно.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям