Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.07.24
3517 3 Печатать

Економічне бронювання: які варіанти розглядає влада

Протягом червня цього року у Верховні Раді України було зареєстровано чотири пакети законопроєктів, направлених на запровадження так званої системи економічного бронювання. Всього зараз є чотири моделі:

  • перша модель, на основі законопроєктів № 11331 та № 11332, передбачає єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис грн (1200 неоподатковуваних мінімумів) в місяць для підприємств та ФОПів;
  • друга – законопроєктом № 11331-1, передбачає критерій середньої зарплати у 35 тис грн (12 прожиткових мінімумів) для підприємств;
  • третя– законопроєктами № 11331-2 та № 11332-1 передбачає критерій середньої зарплати у 35 тис грн для підприємств та єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис грн в місяць для ФОПів;
  • четверта№ 11388 та № 11332-2 пропонує скасувати стратегічну модель бронювання і замість неї впровадити виключно економічну зі збором 20,4 тис грн в місяць.

Експерти Європейської Бізнес Асоціації детально проаналізували всі чотири пакети законопроєктів. Безумовно, впровадження механізму економічного бронювання є важливим маркером того, що держава турбується про необхідність розвитку економіки навіть в умовах воєнного стану. Відповідно, наявність альтернативного простого, прозорого та водночас оперативного механізму бронювання критичних співробітників матиме позитивний вплив на бізнес та інвестиційну активність в країні. І, загалом, Асоціація вже висловлювалась на підтримку та важливість запровадження економічного бронювання в країні. Проаналізувавши усі моделі бізнес акцентує, що, загалом, перші три моделі, дійсно, можуть стати корисними та важливими для стимулювання економіки.

Водночас, якщо наголошувати на тому, яку саме модель підприємці підтримують, то можна констатувати, що найбільше прозорий бізнес схиляється до третьої моделі бронювання, відповідно до якої аби отримати таку можливість бізнесу потрібно мати середню зарплату по компанії в розмірі 35 тис грн, для ФОПа передбачений єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис грн в місяць. Це є базовими критеріями для участі компанії.

Разом з тим, на додачу до встановлених законопроєктом умов бізнес також просить дозволити використовувати економічне бронювання для збільшення квоти бронювання працівників понад 50%. Адже по деяким напрямкам та у певні проміжки часу кількість критично важливих працівників для компанії може сягати більше половини – аби поставлені задачі було виконано (як, наприклад, на початку весни ми писали стосовно посівної).  Крім того, спільнота просить надати імунітет тим, кого компанія планує подати на бронювання, аби така людина могла оновити свої військові дані.

Більше того, для бізнесу дійсно вкрай важливо, аби дана модель могла працювати паралельно зі стратегічною системою бронювання, тому Асоціація не підтримує четверту модель.

Враховуючи вищезазначене, Європейська Бізнес Асоціація звертається до Юлії Свириденко, Першого віце-прем’єр-міністр України Міністра економіки України, Дмитра Наталухи, Голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, Людмили Буймістер, Голови підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, з проханням врахувати дану позицію бізнесу при розгляді інструменту економічного бронювання та прийнятті відповідних законопроєктів, зокрема, і на засіданні профільного Комітету ВРУ. Сподіваємось, голос бізнесу буде почуто!

По материалам Європейська Бізнес Асоціації

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • БабаЯгапроти
19.07.24 12:11

тобто таки війна для бідних. Депутати і батальйони монако всіляки, будуть продовжувати жирувати , а ви з мінімалкою мріть.

Ответить
  • Олександр
22.07.24 12:18

БабаЯгапроти
Не несіть пурги, де гроші будете брати на війну, знаєте який наразі дефіцит бюджету по витратам на оборону?
Поцікавтесь, чи будете лопатами воювати?

Ответить
  • Олександр
22.07.24 12:20

На рахунок мінімалки згоден, роками отримували зрпл в конвертах, а тепер розкудахтались про війну для бідних.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям